10 jun 2017 06:00

10 jun 2017 06:00

Paret som satsar på Skultorp

NYBYGGE: Årets Skultorpare vill verka på sin ort

– Vi vill vara här i Skultorp. Det är smidigt, vi trivs och det finns bra folk.
Det säger både Johanna och Hans Leuchovius om varför de satsar på stora byggprojekt i just Skultorp.

För ett par månader sedan blev Johanna och Hans Leuchovius i Häggum utsedda till Årets Skultorpare.

– Det var verkligen överraskande och roligt, men vi förstår inte varför, säger Hans och skrattar.

Uppskattar arbetet

Skultorpsbygdens intresseförening, som delar ut utmärkelsen, visste däremot precis varför, och anledningen var att de uppskattar parets arbete och entreprenörskap på orten.

Det arbetet har resulterat i många byggen och flera företag, och det senaste projektet är tydligt för alla som besöker de centrala delarna av Skultorp.

Mittemot Ica, där det tidigare fanns en grop och senare en park, ligger nu ett rött flerfamiljshus i trä. 36 hyresrätter är fördelade på flest tvåor, och några treor och fyror. Alla har egen ytterdörr, antingen mot loftgång eller entréplan.

– Det är inte helt klart när de första lägenheterna blir klara för inflyttning, men jag tror det blir efter semestern. Intresset har varit stort och många har hört av sig, berättar Hans.

Trä var självklart

Som det ser ut nu blir det många äldre som flyttar in i det nya huset eftersom många som vill sälja sina villor har varit och tittat.

– Det blir mest Skultorpsbor i huset, och närmare 80 procent är över 65 år, säger Hans.

Huset som nu står på platsen planerades in i detaljplanen redan under tidigt 90-tal. Men den ekonomiska krisen gjorde att idén lades på is.

För cirka två år sedan blev det klart att Leuchovius fick bygga och huset som står där nu är till yttermåtten likadant som det som planerades för 25 år sedan.

– Det här är vårt största projekt hittills. Vi tycker att det smälter in bra i omgivningen och för oss var det självklart att bygga i trä.

Industriområdet växer

Flerfamiljshuset har gett mersmak och paret vill gärna bygga ett till, fast ett lite mindre. Problemet är bara att hitta en lämplig bit mark i Skultorp.

Nästa projekt blir att fortsätta på det sedan tidigare påbörjade industriområdet nära 26:an. I dag finns där två byggnader med fyra hyresgäster och ytterligare en intressent vill ha en stor lokal. Totalt finns 16 tomter för lättare industri.

– Meningen är också att det ska bli ett truckstop. Det finns ju inget i Skövde, säger Johanna.

Har flera företag

Hans Leuchovius startade sitt första företag 1993, direkt efter lumpen, och 1998 blev det ett aktiebolag. Han började med entreprenadjobb och transporter, och har sedan vidareutvecklat verksamheten.

– Nu har vi flera företag, säger han och börjar räkna på fingrarna.

– Vi har ett bolag för entreprenad och där har vi 15 anställda, plus att vi anlitar andra företag. Sen har vi Skultorpsvillan AB för byggnation, och våra fastigheter är fördelade i två bolag. Det är en fördel att ha en fastighet i ett eget bolag, för säljer man fastigheten kan man sälja hela bolaget.

– Fast Johanna, som sköter administrationen, tycker nog inte att det är lika smidigt med flera olika företag, säger han och skrattar.

Lämnade vården

Johanna var tidigare läkarsekreterare och sköter nu bland annat fakturor och löner i företagen.

– När vi träffades råkade jag nämna att jag hade läst ekonomi. Jag började jobba här och gick sedan tillbaka till vården en tid. Men de senaste tre åren har jag jobbat heltid med företagen.

Förutom flerfamiljshuset och industriområdet har de även byggt ett 40-tal villor varav ett 15-tal i området Bissgården.

– Jag grävde mycket grunder tidigare, men jag var lockad av att fortsätta och arbeta med helheten.

Den första villan i företaget byggdes för nästan 15 år sedan och idén dök upp när de skulle stycka av tomter från sin egen fastighet.

– Jag blev sugen på att bygga själv så 2004 började vi bygga villor. Men det har blivit svårare att få bygga bostäder på jordbruksmark. Det är synd för många vill flytta ut på landet.