13 jun 2017 16:56

13 jun 2017 16:56

De säljer ljud från Skövde till hela världen

SKÖVDE

Försvarsmakten har fått bidra, liksom Volvo och Cementa. Och en av toapappershållarna på GSP är en lyckträff.
I företaget Double trouble audio säljer Vile Hartman och Victor Engström ljud.

Vile Hartman och Victor Engström lärde känna varandra när de studerade på dataspelsprogrammet, inriktningarna ljuddesign respektive musik, på Högskolan i Skövde.

Under studietiden startade de ett spelföretag, men lade ner det ganska snart. I stället valde de att satsa på att specialisera sig på ljud, och startade företaget Double trouble audio.

– Vår affärsidé är att vi ska sälja ljud online och kombinera det med konsulttjänster inom ljud och musik, berättar Vile.

Hur låter Skövde?

Konsulttjänsterna består av att skapa ljuddesign till olika företag, bland annat dataspelsföretag. Onlineförsäljningen innebär att kunder köper ljud från Double trouble audios ljudbank.

– Vi har ett par, tre tusen ljud till försäljning just nu, och vi har ungefär 30 00 egna ljud. Det tar ganska lång tid att förbereda dem för försäljning, säger Vile.

Eftersom företaget ligger i Skövde, närmare bestämt i Växthuset i Gothia science park, GSP, så kommer många av ljuden från just Skövde.

Volvo och Cementa

– Exempelvis har vi spelat in militärens raketgevär och stridsvagnar. Vi har också spelat in maskiner på Cementa, säger Victor.

Även robotarmar på Volvo och ett JAS-plan finns med, och många vattenljud.

– Vi har slagit sönder en hel del tallrikar och glas, och en toapappershållare här i Växthuset har ett helt fantastiskt ljud, säger Vile.

Vile och Victor kan i dag leva på sitt företag, och i framtiden ser de möjligheter till utveckling. Just nu jobbar de med att ta fram en kodbaserad produkt med förprogrammerade ljud.