02 sep 2017 06:00

02 sep 2017 13:13

Byter namn och bygger ut

SKÖVDE: Bengts husvagnar har blivit Fribergs fritidscenter

Det händer mycket hos Bengts husvagnar just nu. Företaget fyller 30 år, de bygger ut lokalerna rejält och byter även namn, till Fribergs fritidscenter.

Intervjun på dåvarande Bengts husvagnar, numera Fribergs fritidscenter, äger rum i marknadschefen Johan Neros kontor. Eller snarare hans förtält...

– Vi ska få nya kontor i vår nya utställningshall, men vem vet. Jag kanske gillar mitt tält så mycket att jag tar med mig det.

Förtältet är en del i den utställning som finns i butiken och som kommer att växa i och med utbyggnaden.

– Vi behöver mer butiksyta. Folk vill provsitta olika stolar och kunna se campingmöblerna uppställda, säger Peter Friberg, ägare och vd.

Vill bygga miljöer

Den nya utställningshallen är drygt 1 000 kvadratmeter stor. Där kommer cirka 30 fordon, både husvagnar och husbilar, att få plats. Hittills har man endast kunnat visa max fem fordon inomhus.

– Vi kommer att få ett större utbud av det mesta och när allt är klart kommer vi att kunna bygga miljöer. Vi kan ställa upp husvagnar med tält, och husbilar med tält, och även inreda dem, säger Johan.

– Det blir lite som Ikea, och man får snegla på dem som är duktiga.

Försäljningen av husvagnar och husbilar ökar rejält. Efterfrågan är stor och det kan till och med vara svårt att få tag på olika fordon.

– Vi får knappt in några begagnade husbilar. Vi hoppas på det nu när nästa års modeller kommer. Tillverkarna har också svårt att hinna leverera vissa modeller, säger Peter.

Blandar på semestern

Peter och Johan har naturligtvis funderingar kring hur det kommer sig att marknaden för husvagnar och husbilar ökar.

– Det finns en del tv-program om camping, och det kan påverka, säger Peter.

– Min personliga uppfattning är att mossighets- och töntstämpeln som tidigare fanns på camping, inte längre finns kvar. Nu är det många yngre som söker sig till det livet, säger Johan.

Hur semestrar ni själva?

– Vi blandar husbil och husvagn. Vi har varit ute och åkt i Europa, och även provat säsongsplats. Men jag gillar charter också. Var sak har sin charm, säger Peter.

– Vi har en husvagn, men vi gillar också att blanda och ge, och åka på olika typer av semestrar, säger Johan.

Dags för namnbyte

Företagets Bengts husvagnar startades 1987 av Peters pappa Bengt Friberg. Det låg då i närheten av de nuvarande lokalerna.

– Han hade bara verkstad då, och jobbade bara på kvällarna, berättar Peter.

Peter började jobba i företaget 1991 och sa upp sig från sitt dåvarande jobb som bilmekaniker på Nyströms skrot i Tibro 1997. Verkstaden är fortfarande en viktig del i företaget som i dag har totalt sju anställda.

– I mitten av 90-talet började vi sälja begagnade husvagnar och 2012 började vi sälja nya. 2013 började vi med husbilar.

– Redan då, 2012, när företaget blev ett aktiebolag, bytte vi namn till Fribergs fritidscenter. Nu tycker vi att det är dags att ta steget med namnbyte fullt ut. Det är bra om man vill bredda sortimentet.

Invigning i januari

På onsdag drar Elmias stora husvagns- och husbilsmässa i gång, och på måndag lanserar företaget den nya logotypen och namnet gentemot kunderna.

Peter och Johan hoppas på att kunna inviga de nya lokalerna till trettonhelgen då det traditionellt sett är en viktig starthelg för årets husvagns- och husbilssäsong.