07 okt 2017 14:00

07 okt 2017 14:00

De har stora visioner för Klåvasten

SKÖVDE: Har länge drömt om ett pensionat

Gunilla och Anders Löfvenborg har i tio år letat efter ett ställe där de kunde öppna ett pensionat. Nu har de hittat det.
Under vintern kommer Klåvastens vandrarhem att förvandlas till pensionat Löfvenborg.

För drygt en vecka sedan, förra fredagen, fick Gunilla och Anders Löfvenborg nycklarna till Klåvastens vandrarhem.

De har mängder med tankar, visioner och idéer för verksamheten, och de ska ägna hösten och vintern åt att renovera och planera. Den 1 maj siktar de på att ha premiär för sitt pensionat.

De stänger dock inte den nuvarande verksamheten utan håller öppet.

Dröm sedan länge

Drömmen om ett eget pensionat har funnits länge, och lika länge har de letat efter ett ställe som passar dem.

– Vi jobbade tillsammans på Baldersnäs i Dalsland för ungefär tio år sedan, och efter det började vi leta efter något liknande, säger Gunilla, och fortsätter:

– Vi har tittat på mer än 40 ställen i både Västergötland och Halland, men alltid var det något som inte stämde.

De insåg att det skulle bli svårt för båda att ta ut lön när man drar i gång en sådan verksamhet, så en av dem måste jobba med något annat.

– Nu föll alla bitarna på plats. Klåvasten ligger fem minuter från mitt jobb, säger Anders, som är vd för Skövde flygplats.

Flyttar till tegelvillan

Paret har köpt hela gården med huvudbyggnad, två bostadshus, ett torp, där de funderar på att ha ett gårdscafé eller en butik, samt flera andra byggnader. De ska själva bo i tegelvillan och är hyresvärdar åt dem som bor i de två lägenheterna i det andra bostadshuset.

I huvudbyggnaden finns 26 bäddar fördelade på 13 nyrenoverade rum, och övriga utrymmen i huset ska nu renoveras. Det ska också taket och fasaden, och gången fram mot huset ska grusas. De ska flytta husets entré till sidan som vetter mot vägen, och även göra i ordning köket för att kunna servera mat.

– Det blir halvpension, frukost och middag, för de gäster som bor här, och vi ska laga maten själva, berättar Gunilla.

Stort kontaktnät

Gunilla och Anders vill skapa ett må-bra-ställe på Klåvasten och har mängder med idéer om hur det ska bli verklighet.

– Jag har hållit på med mindfulness och utbildar mig till stresscoach på distans, och Anders är massör. Vårt signum ska bli att man ska slå av på takten.

– Vi har idéer om temakvällar och temahelger med olika föreläsare, och har även funderat på att ha en festlokal och konferenser.

Gunilla jobbade tidigare på SVT och har många kontakter från den tiden. Paret har, i sitt evenemangs- och cateringföretag som de har kvar, jobbat med arrangemang av flygdagar samt med både kock- och juniorkocklandslaget. Även det har resulterat i ett stort kontaktnät.

– Vi känner kocken Alexandra Zazzi så hon skulle kunna komma hit och föreläsa, eller så skulle vi kunna ha deckarkväll med Björn Hellberg.

”Måste våga testa”

Gunilla radar upp det ena förslaget efter det andra, och berättar att det ofta är hon som driver på och har idéerna, medan Anders är ordningsmannen.

– Excel är mitt favoritprogram. Där kan jag lägga upp en budget och hålla ordning. Och jag är hyfsat praktiskt lagd också.

Nu ser de fram emot att börja renovera och få i gång verksamheten.

– Man måste våga testa, säger Gunilla.