13 okt 2017 06:00

13 okt 2017 06:00

Med bilkunderna i fokus

SKÖVDE: Ulf Lindström är Årets Företagare

Ulf Lindström, vd för bilföretaget Lindströms bil, utsågs till Årets företagare under Näringslivsgalan. ”Jag är glad och hedrad övar att få priset, det är en stor uppmuntran”, säger Ulf Lindström.

Lindstöms bil är familjeföretaget som är förknippat med det japanska bilmärket Toyota. Ulf Lindström är vd och delar ägandet med sin bror Urban Lindström som fungerar som företagets försäljningschef.

Bilfirman fick sin början i Falköping 1965 där pappa Harald startade handel med Toyota, BMW och Honda, samt begagnade bilar.

Startar i Skövde

1983 slog man upp dörrarna till en ny bilhall vid Hasslums industriområde i Skövde. Läget utmed Hjovägen är klassisk mark för bilhandel med ett flertal bilfirmor i området.

– Jag och Urban tog över firman 1993 och en stor fördel var att far lät oss driva firman efter vårt eget huvud. Han släppte oss och ifrågasatte aldrig vad vi gjorde och det var starkt av honom, minns Ulf Lindström.

Japansk filosofi

En helhjärtad satsning på Toyota visade sig vara lyckad. I det japanska bilmärkets filosofi ingår bland annat att man inte vill ha andra bilmärken i saluhallen, undantag är den egna premiumbilen Lexus.

– Toyota har en filosofi där man jobbar framåt steg för steg samt arbetar seriöst med varje kund, och den filosofin delar vi. Vi arbetar med att se kunden och det tror vi är en vinnande metod, man ska kunna komma hit och känna sig som en gäst. Och vi har alltid gofika att bjuda på, ler Ulf.

Under årens lopp har företaget växt rejält och numera är den ursprungliga bilhandeln i Falköping minstingen i församlingen. Under 2000-talet har Lindströms bil etablerat sig i Alingsås, Trollhättan och Borås. I Jönköping startades en helt nyöppnad firma 2013. På samtliga platser har man så kallade fullserviceanläggningar för bilkunderna.

Kvar på samma plats

Bilhallen i Skövde är precis utbyggd, fler nya bilar ryms i skyltfönstren, och på kuppen kunde man samla ihop sina olika kontor under ett tak. Skövdefirman fungerar nu som huvudkontor för hela företaget som sammantaget har 135 anställda.

– Skövde är en attraktiv stad och det är lätt att hitta kompetent personal här. Relationen mellan näringslivet och kommunen fungerar också bra, handelsindex ligger högt och det är viktigt, menar Ulf Lindström.