14 okt 2017 15:00

14 okt 2017 15:00

Ljust och fräscht på Jutagården

SKÖVDE: Stallet och ridhuset är nyrenoverade

Stallet på Jutagården är helt nyrenoverat. Ridhuset är också klart efter att medlemmarna i Skultorps ryttarsällskap lagt ner många timmar på det.
Men Frida Hansson och Joakim Karlquist tittar redan på nya projekt för att förbättra ytterligare.

Frida Hansson äger Jutagården och driver den som en enskild firma. På gården finns det stallplatser för 35 hästar och hon har tre anställda.

På anläggningen har Skultorps ryttarsällskap haft sin verksamhet sedan starten i början av 70-talet och ridskoleverksamheten är en tjänst som föreningen köper av Frida.

– Det är viktigt för mig att alla kan ha en plats här. Vi har allt från ridlekis till vuxna som är återvändare, säger Frida.

Ideellt arbete

Samarbetet mellan Frida och ryttarsällskapet bygger också mycket på ideella arbetsinsatser från föreningens medlemmar.

– Det är ett krav på medlemmarna att de ska göra insatser här, och när alla hjälper till får det stor effekt. Vi sköter till exempel paddocken och underhållet i ridhuset, och vi jobbar med tävlingarna som vi arrangerar här, säger Joakim Karlquist, ordförande i Skultorps ryttarsällskap.

Joakim red när han var tonåring och har nu ridit på Jutagården i två år. Intresset vaknade igen när hans barn började rida.

– Det är roligt att engagera sig i föreningen och det är en så god stämning här, både bland barn och vuxna. Man kan även engagera sig som stallassistent och de känner sig mycket delaktiga i arbetet.

Arbetat under flera år

Den senaste tiden har det hänt en hel del på gården. Det stora ridhuset har föreningen arbetat med under flera år och det är nu klart. Det har fått ny sarg, nytt underlag och ny belysning, och det är föreningen som äger inredningen.

Stallet är nyrenoverat och i det närmaste klart.

– Egentligen skulle jag väl ha byggt ett helt nytt stall, men det var viktigt för mig att behålla det som fanns här på gården, säger Frida.

Fler projekt på gång

Frida och ryttarsällskapet, som har cirka 270 aktiva medlemmar, har utvecklat samarbetet under åren som gått och tillsammans har man fler planer för framtiden.

– Vi vill utöka tillgängligheten och förbättra handikappmöjligheterna, både för funktionshindrade ryttare och besökare. I planen för nästa år finns toaletter och läktare med, säger Joakim.

– Ridsportförbundet pratar mycket om framtidens ridskola, säger Frida, och fortsätter:

– Vi vill vara ett föredöme när det gäller kvalitet och miljö. Kvaliteten gäller både hästar, personal och kunskap, och på så sätt skapar man ett mervärde för dem som utövar sporten.

Ridsportförbundet jobbar med en kvalitetssäkring och enligt Frida har Jutagården kommit en bra bit på väg.

Meningsfull fritid

Frida har ägt och drivit Jutagården sedan 2006 då hon var 23 år. Hon var tidigare ridlärare i Skara och var på jakt efter något nytt att göra i livet.

– Jutagården blev till salu då och jag och min man tyckte att det skulle vara roligt att testa. Den tidigare ägaren Ylva Lovén Svärd och föreningen trodde på min idé och jag fick bra uppbackning.

– En stor drivkraft för mig är mötet mellan människa och häst, och jag vill skapa en meningsfull fritid för alla som kommer hit. Jag gillar också att träffa människor och arbetet här har nästan gått bättre än jag trodde från början.