01 feb 2018 17:34

01 feb 2018 17:40

Dubbla skäl till firande på Volvo

SKÖVDE: Volvobolagen i Skövde firar rekord och 150 år

Rekord i volymer, rekordvinst och 150 år sedan grundandet. Volvobolagen i Skövde inledde jubileumsåret med tårtkalas för alla anställda.

Både Volvo Group Trucks Operations och Volvo Car Engine kan se tillbaka på 2017 som ett år då de slog rekord på de båda fabrikerna.

– Det har varit ett utmanande år men vi har lyckats fantastiskt bra. Vi kom över 104 000 motorer och vi passerade 200 000 cylinderhuvud. Det är resultatet av de engagerade, hjälpsamma och positiva medarbetarnas insats, säger Lennart Richardsson, tf platschef på Volvo GTO.

– Vi har haft ett rekordår, vi har ökat kapaciteten och Volvo Car säljer många bilar, säger Lena Bergqvist, platschef för Volvo Car Skövde.

Firar 150 år

I år är det 150 år sedan John G Grönvall startade en mekanisk verkstad med smedja och gjuteri i Skövde. Jubileet ska firas under hela året och inleddes med tårtkalas för alla anställda på de båda bolagen, 2 900 på GTO och runt 2 000 på Volvo Car.

De två Volvobolagen ska ha flera gemensamma firanden under året som en familjedag och under hösten är tanken att ha öppet hus samtidigt. Jubileumsåret är indelat i fyra delar. Först ut är bruksepoken som följs av Pentaepoken och Volvoepoken. Sista delen av året är det fokus på framtiden.

I Pentahuset på GTO inledde de även jubileumsåret med att inviga ett nytt visningsrum där man med ny teknik bland annat visar produktionsprocessen, historien och tankar framåt. En mötesplats för besökare och anställda, en del i arbetet att bli mer öppna och tillgängliga för allmänheten.

Framtidens anställda?

– Vi visar teknik i framkant, fakta om var Volvo är i dag och förhoppningsvis kunna locka nya medarbetare, säger Lennart Richardsson.

Det var just med tanke på framtida medarbetare som klass 8M4 från Helenaskolan var speciellt inbjudna till invigningen. De var de första att ta del av det interaktiva visningsrummet.

Oskar Gertsson, Axel Olsson och Joel Carlsson är alla teknikintresserade och de gillade vad de såg.

– Det verkar rätt spännande, tyckte de och sa att det var mycket möjligt att de skulle söka jobb på Volvo i framtiden.

Mormors far

Henrik Westerberg, produktionsledare på Volvo Car har dagboksanteckningar sparade som hans mormors far Karl-Fritiof Lagerstedt har lämnat efter sig. Han jobbade som svarvare på den mekaniska verkstaden från 1886.

Den 21 juni 1890 skriver han att ingenjör Grönvall bjöd alla på en sexa. Volvo 2018 bjöd alla på tårta.

  • Anneli Malm