08 feb 2018 16:13

08 feb 2018 16:13

Blomsterbutik firar 75 år i samma lokal

SKÖVDE

Rosa ballonger i taket och en stor röd skylt i fönstret vittnar om att det är en särskild dag i den gamla blomsterbutiken på Käpplundavägen i Skövde. Det är nämligen ett födelsedagsfirande som pågår i det lilla.

Nu fyller Sandbergs Blommor i Skövde 75 år. Så länge har affären funnits i samma lokaler.

Det var Anders och Axel Sandberg som förestod butiken när den startade den 8:e februari 1943. De sålde då blommor och frukt från sin pappas handelsträdgård i Horås, något de tidigare gjort på torget.

Bröderna tog över både handelsträdgården och butiken 1970 från sin far och Anders Sandberg drev butiken ända fram till 1990 då ett annat syskonpar Anette Pettersson och Margareta Fredriksson tog över.

Stillsamt firande

– Egentligen skulle Anders varit med här och berättat om hur det var på den tiden, men han gick nyligen bort vilket förstås också lägger sordin på firandet, säger Anette Pettersson som inte kommer ihåg så mycket av det Anders Sandberg berättat om starten.

– Han har ofta varit inne i butiken och suttit här och berättat om hur det var. Man borde ju skrivit ner allt som han sagt. Det hade varit kul att veta vad blommorna kostade på den tiden.

I dag firas ändå födelsedagen, fast kanske lite stillsammare än vad som var tänkt.

– Allt går ju sin gilla gång i butiken. Det är fullt upp. Vi kan ju inte sluta jobba för att vi fyller år, säger Anette Pettersson.

Ny epok

Och nu startar en ny epok för Sandbergs blommor. Efter tjugoåtta år i Anette Pettersson ägo ska butiken säljas.

– Till vem kan jag inte säga ännu eftersom det inte är riktigt klart.

– Det känns som det är dags nu, efter så lång tid. Jag vill göra någonting annat. Vad det blir vet jag inte, men just nu behöver jag en lång semester.

  • Viktoria Pappila