12 feb 2018 11:42

12 feb 2018 11:42

Holgerssons byter skepnad

SKÖVDE: Anrikt konditori öppnar igen

På måndagen slogs portarna upp till det anrika konditoriet Holgerssons på Rotegatan i Skövde. Men snart kommer skylten ovanför butiken att plockas ner. ”Vi kommer byta namn till något modernare”, säger den nya ägaren Adam Warda.

Det är definitivt ett modernare café som möter en innanför den traditionella ingången till, vad som fortfarande heter Holgerssons konditori.

Ny inredning

Nya maskiner, ugnar och inredning påminner inte mycket om det gamla konditoriet. Det är blanka ytor, svarta, kromade maskiner och grå inredning, men utbudet är detsamma. Tårtor, smörgåsar och bakverk står uppställda i de nya blanka kylarna, om än lite glest.

Stolt ägare

– Allt bröd bakas här och vi kommer också att servera frukost liksom lättare smårätter, säger Adam Warda som är entusiastisk och stolt över det nya caféet.

– Allt är nytt här inne och jag har gjort alltihop själv. Satt upp tapet, lagt nytt golv och gjort inredningen.

Svetsare

Egentligen är Adam Warda inte bagare från början. Han sadlade om för två år sedan då han öppnade konditori i Tidaholm.

– Jag har jobbet som svetsare och byggnadsarbetare i åtta år, men när man blivit lite äldre är det lugnare att baka.

Kunderna kommer tillbaka

Holgerssons bageri har funnits sedan sextiotalet och varit populärt bland annat för hantverkare som haft sin fikarast på konditoriet. Adam Warda tror att de kommer tillbaka nu när han öppnat igen.

– Det är många som kommit förbi och tittat utanför när vi har renoverat. Både byggjobbare och studenter verkar vara intresserade. De blir troligtvis de främsta kunderna, tror han.

Lugnt i butiken

På förmiddagen är det dock väldigt lugnt på konditoriet. Om man inte räknar med att Adam Warda fortfarande bär in olika grejer och sonen George som dammar av de nya möblerna.

– Vi har inte annonserat om att vi öppnar i dag så därför har det inte kommit så många.

– Allt är inte riktigt färdigt ännu. Bland annat ska det upp en stor tavla på den vita väggen där.

Byter namn

Tre månader har renoveringen tagit och så länge, eller kanske lite längre om man frågar Adams fru, har konditoriet varit stängt.

– Det ska bli roligt att få ta emot de första kunderna, men när vi kommit i gång lite mer ska vi byta namn, till Coffee house, eller något liknande och då kommer vi ha en ny invigning.

  • Viktoria Pappila