10 dec 2013 08:24

23 jan 2015 15:36

Falks grav görs redo för filmduken

Nu färdigställs dramadokumentären om Falks grav som spelades in i somras. Hjobördige John Tornblad producerar filmen tillsammans med sin kollega Johan Fågelström. Med i produktionen finns många lokala ansikten men också historikern Herman Lindqvist.

Legenden om postrånare Jonas Falk och hans styvfar Anders Frid från 1850-talet lever kvar än i dag. Inte minst genom Falks grav, som är belägen på Hökensås och som av mystiska skäl alltid har färska blommor. I somras spelade produktionsbolaget Affekt Film, som drivs av John Tornblad från Hjo och Johan Fågelström från Tidaholm, in en dramadokumentär om historien innan, under och efter postrånet som utfördes i Sandhem och som senare ledde Falk till avrättning.

Nu är man mitt inne i redigeringsprocessen men hoppas att den första, kortare, versionen av inspelningen ska stå klar i januari nästa år. Den är bland annat tänkt att kunna visas på tv. Sedan ska man skapa en version till av samma material, som ska bli en långfilm.

I produktionen har många Skara-borgare ingått, däribland ett tiotal Hjobor. Under sommarens inspelning besökte filmbolaget åtta platser runt om i Skaraborg som också är de platser där de verkliga händelserna ägde rum.

– Historien om Falks grav är nog den första lokala historien som jag kan komma ihåg från min barndom. Jag har alltid varit fascinerad av Falks öde och undrat vem han egentligen var, säger John Thornblad.

– Under tiden som jag och Johan arbetat med filmen har jag lärt känna Jonas Falk och Anders Frid på ett djupare plan. Innan jag började med projektet så hörde jag många människor berätta deras sanning om historien om Falks grav. Det känns kul att nu ha en så omfattande och tydlig bild av vad det faktiskt var som hände.

I filmen kommer flera kända namn uttala sig. Nyligen blev det klart att man knutit historikern Herman Lindqvist till dokumentären. Han agerar expert i filmen och uttalar sig om den tid som Jonas Falk och Anders Frid levde i. Något som var en höjdpunkt i produktionen för John.

– För mig var det en fantastisk upplevelse att få arbeta med Herman eftersom jag genom hans böcker fått mycket av mitt historie-intresse.

Förhoppningen är att visa filmen på tv och även att ha många visningar på filmduk runt om i landet och på filmfestivaler.

Legenden om postrånare Jonas Falk och hans styvfar Anders Frid från 1850-talet lever kvar än i dag. Inte minst genom Falks grav, som är belägen på Hökensås och som av mystiska skäl alltid har färska blommor. I somras spelade produktionsbolaget Affekt Film, som drivs av John Tornblad från Hjo och Johan Fågelström från Tidaholm, in en dramadokumentär om historien innan, under och efter postrånet som utfördes i Sandhem och som senare ledde Falk till avrättning.

Nu är man mitt inne i redigeringsprocessen men hoppas att den första, kortare, versionen av inspelningen ska stå klar i januari nästa år. Den är bland annat tänkt att kunna visas på tv. Sedan ska man skapa en version till av samma material, som ska bli en långfilm.

I produktionen har många Skara-borgare ingått, däribland ett tiotal Hjobor. Under sommarens inspelning besökte filmbolaget åtta platser runt om i Skaraborg som också är de platser där de verkliga händelserna ägde rum.

– Historien om Falks grav är nog den första lokala historien som jag kan komma ihåg från min barndom. Jag har alltid varit fascinerad av Falks öde och undrat vem han egentligen var, säger John Thornblad.

– Under tiden som jag och Johan arbetat med filmen har jag lärt känna Jonas Falk och Anders Frid på ett djupare plan. Innan jag började med projektet så hörde jag många människor berätta deras sanning om historien om Falks grav. Det känns kul att nu ha en så omfattande och tydlig bild av vad det faktiskt var som hände.

I filmen kommer flera kända namn uttala sig. Nyligen blev det klart att man knutit historikern Herman Lindqvist till dokumentären. Han agerar expert i filmen och uttalar sig om den tid som Jonas Falk och Anders Frid levde i. Något som var en höjdpunkt i produktionen för John.

– För mig var det en fantastisk upplevelse att få arbeta med Herman eftersom jag genom hans böcker fått mycket av mitt historie-intresse.

Förhoppningen är att visa filmen på tv och även att ha många visningar på filmduk runt om i landet och på filmfestivaler.

  • Malin Ingsten