01 mar 2014 12:00

23 jan 2015 15:39

SLA tippar Andra chansen

Åtta artister gör upp om de två sista finalplatserna i Melodifestivalen 2014. Det är dags för Andra chansen i Lidköping. Om SLA tippar rätt blir det ett hårdrocksgäng från Skövde och en tidigare Eurovisionvinnare som drar vinstlotterna.
1. Ammotrack - ”Raise your hands”

Om man för ett ögonblick lägger lokalpatriotismen åt sidan och försöker se objektivt på Skövdebandet Ammotracks bidrag, är det helt klart så att de levererar en klassisk hårdrockslåt, vare sig mer eller mindre. Men varför krångla till det när resultatet blir så här bra? Välkomponerad låt, med överraskande melodiska gitarriff, som tilltalar betydligt fler än hårdrocksfansen.

Till final.

2. Linus Svenning - ”Bröder”

Linus Svenning låter som en synnerligen blek kopia av Nordman när han sjunger om sin döde bror. Känslofyllt? Javisst. Men socialrealism är knappast Melodifestivalens signum. Inte ens om låten är skriven av Fredrik Kempe. Linus Svenning har nästan fem miljoner klick på sin kanal på You tube. Men steget därifrån till att komma till final i Melodifestivalen är lika svårt som att gå torrskodd till Danmark.

Utslagen.

3. JEM - ”Love trigger”

”Love trigger” är en partylåt fylld av energi och som garanterat kommer att fylla dansgolven de närmste månaderna. Gruppens tre medlemmar visar upp samma glädje som den låt de levererar. Men det händer liksom ingenting. Det är som när man på nyårsaftonen försöker få upp korken ur champagneflaskan och den vägrar ge med sig. Tyvärr Thomas G:son, i år blir det ingen final.

Utslagen.

4. State of drama - ”All we are”

Ett av tre hårdrocksbidrag i Andra chansen. Men denna pulserande arenarocklåt kommer inte att göra att Boråsgänget upprepar fjolårets sensationella framgång då man som debutanter gick direkt till final. Detta trots att sångaren Emil Gullhamn far fram över scenen som den värsta Duracell-kanin. Hade man inte haft oturen att tvingas tävla mot Ammotrack hade man kunnat ta tåget till Stockholm. Utslagen.

5. Ellinore Holmer - ”En himmelsk sång”

Det utan konkurrens sämsta av årets 32 tävlingsbidrag. Det övergår mitt förstånd hur det kunde ta sig vidare till Andra chansen. Man undrar om det är här som den omtalade röstningsroboten varit i farten. Låten är det värsta pekoralet på många år och artistens sånginsats lämnar mycket i övrigt att önska. Rådet till henne är därför att åka tillbaka till Hudik och fortsätta att spela glad teater.

Utslagen.

6. Martin Stenmarck - ”När änglarna går hem”

Kraftfull pop med stänk av powerballad. Martin Stenmarck har bra tryck i pipan när han sjunger om änglarna som går hem. Men så här långt fram i tävlingen krävs mer än det här för att nå målsnöret. Låten kommer dock att få medelålders kvinnor till gråt i nästa säsong av Ladies night.

Utslagen.

7. Helena Paparizou - ”Survivor”

Den enda artisten i årets startfält med stjärnstatus. Den tidigare Eurovisonvinnaren har återvänt till den svenska scenen efter flera års frånvaro och hon levererar en låt som växer för varje lyssning. Jag tror att det kommer att visa sig lyckosamt att bidraget inte gick direkt final utan får en andra chans att visas upp. Greklands sak är vår. Ouzu, Akropolis och tzatziki.

Helena till final.

8. Outtrigger - ”Echo”

Metalbandet från Helsingborg som gjorde succé med sin cover på fjolårets melodifestivalvinnare ”You”. Nu låser man in sig i stålburar och stänger in sångaren Simon Peyron i tvångströja och sjunger om ekon. Kul, uppkäftigt och 100 procent attityd, en käftsmäll på bästa sändningstid helt enkelt. Men tyvärr, återigen, krocken med Ammotrack blir ödesdiger.

Utslagen.

1. Ammotrack - ”Raise your hands”

Om man för ett ögonblick lägger lokalpatriotismen åt sidan och försöker se objektivt på Skövdebandet Ammotracks bidrag, är det helt klart så att de levererar en klassisk hårdrockslåt, vare sig mer eller mindre. Men varför krångla till det när resultatet blir så här bra? Välkomponerad låt, med överraskande melodiska gitarriff, som tilltalar betydligt fler än hårdrocksfansen.

Till final.

2. Linus Svenning - ”Bröder”

Linus Svenning låter som en synnerligen blek kopia av Nordman när han sjunger om sin döde bror. Känslofyllt? Javisst. Men socialrealism är knappast Melodifestivalens signum. Inte ens om låten är skriven av Fredrik Kempe. Linus Svenning har nästan fem miljoner klick på sin kanal på You tube. Men steget därifrån till att komma till final i Melodifestivalen är lika svårt som att gå torrskodd till Danmark.

Utslagen.

3. JEM - ”Love trigger”

”Love trigger” är en partylåt fylld av energi och som garanterat kommer att fylla dansgolven de närmste månaderna. Gruppens tre medlemmar visar upp samma glädje som den låt de levererar. Men det händer liksom ingenting. Det är som när man på nyårsaftonen försöker få upp korken ur champagneflaskan och den vägrar ge med sig. Tyvärr Thomas G:son, i år blir det ingen final.

Utslagen.

4. State of drama - ”All we are”

Ett av tre hårdrocksbidrag i Andra chansen. Men denna pulserande arenarocklåt kommer inte att göra att Boråsgänget upprepar fjolårets sensationella framgång då man som debutanter gick direkt till final. Detta trots att sångaren Emil Gullhamn far fram över scenen som den värsta Duracell-kanin. Hade man inte haft oturen att tvingas tävla mot Ammotrack hade man kunnat ta tåget till Stockholm. Utslagen.

5. Ellinore Holmer - ”En himmelsk sång”

Det utan konkurrens sämsta av årets 32 tävlingsbidrag. Det övergår mitt förstånd hur det kunde ta sig vidare till Andra chansen. Man undrar om det är här som den omtalade röstningsroboten varit i farten. Låten är det värsta pekoralet på många år och artistens sånginsats lämnar mycket i övrigt att önska. Rådet till henne är därför att åka tillbaka till Hudik och fortsätta att spela glad teater.

Utslagen.

6. Martin Stenmarck - ”När änglarna går hem”

Kraftfull pop med stänk av powerballad. Martin Stenmarck har bra tryck i pipan när han sjunger om änglarna som går hem. Men så här långt fram i tävlingen krävs mer än det här för att nå målsnöret. Låten kommer dock att få medelålders kvinnor till gråt i nästa säsong av Ladies night.

Utslagen.

7. Helena Paparizou - ”Survivor”

Den enda artisten i årets startfält med stjärnstatus. Den tidigare Eurovisonvinnaren har återvänt till den svenska scenen efter flera års frånvaro och hon levererar en låt som växer för varje lyssning. Jag tror att det kommer att visa sig lyckosamt att bidraget inte gick direkt final utan får en andra chans att visas upp. Greklands sak är vår. Ouzu, Akropolis och tzatziki.

Helena till final.

8. Outtrigger - ”Echo”

Metalbandet från Helsingborg som gjorde succé med sin cover på fjolårets melodifestivalvinnare ”You”. Nu låser man in sig i stålburar och stänger in sångaren Simon Peyron i tvångströja och sjunger om ekon. Kul, uppkäftigt och 100 procent attityd, en käftsmäll på bästa sändningstid helt enkelt. Men tyvärr, återigen, krocken med Ammotrack blir ödesdiger.

Utslagen.

  • Lars Berthilsson