21 mar 2014 07:37

23 jan 2015 15:40

"Pansarrock i sin ädlaste form"

SLA tog inför Raubtiers spelning på Klubb Kaliber ett snack med sångaren, gitarristen och låtskrivaren Pär Hulkoff. Jo, han är faktiskt född med ett så stenhårt efternamn. Här på webben får ni en director´s cut av intervjun, ord för ord. Möjligen har visst vapennörderi strukits för att skydda de oskyldiga (och framför allt de skyldiga).

Har ni lirat i Skövde förut?

Svar nej. Det är premiär och då har vi ändå spelat på varenda mjölkpall i Sverige. Jag har verkat för att spela i Skövde för jag vet att vi har många fans på P4 som vill se oss.

Du är medveten om att du bara är ett par mil från Karlsborg, va? Kan de som kommer därifrån lita på att de får höra låten ”K3”?

Setlistan är classified!

Vad är storyn bakom den låten?

När K3 skulle skicka folk till Afghanistan så var det personal där som frågade om vi kunde skriva en låt om dem. Så vi fick ihop en och gav bort den som MP3-fil i julklapp till alla som ville ladda ned den.

Vad kan den som inte sett Raubtier förut vänta sig?

Vi öppnar hårt och sen ökar vi. Hög volym, mycket svett och pansarrock i sin ädlaste form.

Nu får du för 500e gången berätta om bandnamnet. Arnold Schwarzeneggers film ”Rovdjuret” fast på tyska… och ni sjunger på svenska… hur döptes bandet egentligen?

Man kan tro att det är komplicerat och till och med intelligent tänkande bakom, men min bror bor i Berlin och bodde nära en videobutik. Så jag såg på ett videoomslag att filmen hette ”Raubtier” på tyska och tyckte att det vore ett stenhårt bandnamn.

Ni är ett av väldigt få metalband som skriver på svenska, vad tror du det beror på?

Ju mer jag skrivit på svenska desto mer fascinerad blir jag av hur otroligt ordrikt och uttrycksfullt språket är. Att det skulle låta mesigt är en vansinnig missuppfattning. Det är svårt att svara för andra och komma in i deras hjärnor, men det kanske är lite att följa normen och göra som alla andra eller att de vill ha en bredare karriär internationellt.

Ja, hur funkar det för er internationellt?

Vi har diskuterat fram och tillbaka om lanseringar men det har inte blivit av. Man blir ju inte yngre så jag är ganska nöjd med att köra i Sverige och Skandinavien. Ger man sig på något nytt så är det att börja om från noll igen.

Inte nog med svenskan, texterna är rimmade också. Finns det inte risk att det blir grötrim efter ett tag?

Jag känner ibland att jag kör fast och ibland känns det i efterhand som att jag tagit den lätta vägen ut. Jag underviker i alla fall att rimma på ”buss” och ”sluss”. Lite humor skadar ju inte heller. Även folk som inte riktigt gillar hårdrock kan också tilltalas av språkbruk och faktiskt lätta melodier. Vi gör visor klädda i pansarplåt.

Hur mycket skit har ni fått för krigstexterna?

En hel del! Idag känns det som att alla fått ut sin negativitet, det är lika bra för dem att sluta kritisera nån som ändå inte bryr sig.

Var gjorde du lumpen egentligen? Ska man gå efter texterna så verkar du vara Norrlands egen Carl Hamilton.

Skriv det, det passar min stenhårda publika image! Först låg jag i Boden som mekaniker och sedan lite beredskapsförband. Men morfar var frivillig i vinterkriget och mormor kommer från den delen av Karelen som nu är i Ryssland så det ligger lite i blodet. Och man måste ju skriva om nåt som intresserar en. Kriget är en metafor i många sammanhang men folk tror att jag bara sjunger om hur häftigt det är att åka stridsvagn.

Ni växlar mellan att spela på stora festivaler som Sweden Rock Festival och små klubbar, hur känns den kontrasten?

Den är helt naturlig i det här landet. Alternativet är att göra några få jättestora spelningar och hoppas att folk kommer till oss. Klubbturnéer är ett bra format, det kan vara mer magi i en klubb än på Sweden Rock där 30~000 personer tittar på en storbildsskärm och man känner sig som ett jävla ufo.

Ni hittade ett koncept på första skivan och har hållit fast vid det stenhårt på totalt fyra skivor. Är du rädd att vakna en morgon och märka att ni gjort samma skiva 20 gånger som AC/DC eller Motörhead?

Jag älskar Angus Young! (I AC/DC) Angus sa att “pretty faces come and go, but you have to have substance to last”. Vi har ju bandet Bourbon Boys vid sidan och jag brinner för gammal rock och country, men metallen har sitt grepp om strupen. Visst kan man vara rädd att konstatera att nu har jag gjort 15 plattor som låter likadant men vad fan, ska Raubtier spela jazz? Man är fånge i sin egen genre hur man än gör. Till och med Meshuggah som inte har några barriärer måste alltid vara i frontlinjen och måste fortsätta vara där annars blir deras fans besvikna. Man måste veta vad som ryms inom konceptet. Raubtier är ett öppet koncept av rytmer och melodi. Jag får ändå utlopp för olika typer av tänkande i det lilla formatet så soundet består.

Apropå vilket, nya skivan ”Pansargryning” har äntligen ett fläskigt sound, de andra har låtit rätt mesiga mot hur ni låter live…

Det där med produktion är svårt, men jag är riktigt nöjd med hur nya plattan låter. Vill jag höra snygga slickade produktioner kan jag lyssna på Nashville-country, Raubtier ska låta som en smäll på käften!

Ni kör som sagt som Bourbon Boys också och då spelar ni mer country eller sydstatsrock, hur prioriterar ni där? Är det mer ett hobbyband?

Musik är aldrig en hobby för mig, det är en livsstil! Bourbon Boys får tid när vi avdelar tid, vi turnerar en del och har varit i Tyskland och Norge och kanske har lite nya planer framåt hösten. Raubtier är som en maskin med skiva, festivaler och turné, sen bestämmer vi vad vi vill göra. Och det kan nog bli lite Bourbon Boys.

Vad har du för favoritbourbon?

Jag är faktiskt nykterist sedan ett par år och dricker inte ens öl, jag var nog lite för förtjust i bourbon förut. Men det var nog Jim Beam.

Du jagar mycket på fritiden och använder till och med pilbåge. Vem är bäst på att jaga med pilbåge, du eller Ted Nugent?

Ted Nugent skjuter compound och det är inte lika tufft som recurve långbåge som jag använder! Men jag gillar verkligen Ted Nugents stil.

Hur hinner du med jakten?

Det är därför vi lägger mycket av turnéerna på våren! Till hösten ska jag över till Finland och jaga. Jag driver dessutom ett företag som ordnar jaktturer, både för nybörjare och inbitna jägare.

Hur trött är du på att bli beskrivna som att ni låter som ett svenskt Rammstein? På en skala från ett till tio?

Ett är inte trött allt och tio skittrött alltså? Då är det 110 miljoner gånger mer än en tia! Så fruktansvärt trött att jag vill vomera fekalier om jag hör det en gång till!

Slutligen en statistikfråga: Har du eller Joakim Brodén i Sabaton sjungit ordet ”panzer” flest gånger?

Det måste vara Jocke för att de kört låten ”Panzer batallion” så mycket, det når vi inte med vår ”Achtung panzer” eller de på nya skivan. Men vi knappar nog in!

Har ni lirat i Skövde förut?

Svar nej. Det är premiär och då har vi ändå spelat på varenda mjölkpall i Sverige. Jag har verkat för att spela i Skövde för jag vet att vi har många fans på P4 som vill se oss.

Du är medveten om att du bara är ett par mil från Karlsborg, va? Kan de som kommer därifrån lita på att de får höra låten ”K3”?

Setlistan är classified!

Vad är storyn bakom den låten?

När K3 skulle skicka folk till Afghanistan så var det personal där som frågade om vi kunde skriva en låt om dem. Så vi fick ihop en och gav bort den som MP3-fil i julklapp till alla som ville ladda ned den.

Vad kan den som inte sett Raubtier förut vänta sig?

Vi öppnar hårt och sen ökar vi. Hög volym, mycket svett och pansarrock i sin ädlaste form.

Nu får du för 500e gången berätta om bandnamnet. Arnold Schwarzeneggers film ”Rovdjuret” fast på tyska… och ni sjunger på svenska… hur döptes bandet egentligen?

Man kan tro att det är komplicerat och till och med intelligent tänkande bakom, men min bror bor i Berlin och bodde nära en videobutik. Så jag såg på ett videoomslag att filmen hette ”Raubtier” på tyska och tyckte att det vore ett stenhårt bandnamn.

Ni är ett av väldigt få metalband som skriver på svenska, vad tror du det beror på?

Ju mer jag skrivit på svenska desto mer fascinerad blir jag av hur otroligt ordrikt och uttrycksfullt språket är. Att det skulle låta mesigt är en vansinnig missuppfattning. Det är svårt att svara för andra och komma in i deras hjärnor, men det kanske är lite att följa normen och göra som alla andra eller att de vill ha en bredare karriär internationellt.

Ja, hur funkar det för er internationellt?

Vi har diskuterat fram och tillbaka om lanseringar men det har inte blivit av. Man blir ju inte yngre så jag är ganska nöjd med att köra i Sverige och Skandinavien. Ger man sig på något nytt så är det att börja om från noll igen.

Inte nog med svenskan, texterna är rimmade också. Finns det inte risk att det blir grötrim efter ett tag?

Jag känner ibland att jag kör fast och ibland känns det i efterhand som att jag tagit den lätta vägen ut. Jag underviker i alla fall att rimma på ”buss” och ”sluss”. Lite humor skadar ju inte heller. Även folk som inte riktigt gillar hårdrock kan också tilltalas av språkbruk och faktiskt lätta melodier. Vi gör visor klädda i pansarplåt.

Hur mycket skit har ni fått för krigstexterna?

En hel del! Idag känns det som att alla fått ut sin negativitet, det är lika bra för dem att sluta kritisera nån som ändå inte bryr sig.

Var gjorde du lumpen egentligen? Ska man gå efter texterna så verkar du vara Norrlands egen Carl Hamilton.

Skriv det, det passar min stenhårda publika image! Först låg jag i Boden som mekaniker och sedan lite beredskapsförband. Men morfar var frivillig i vinterkriget och mormor kommer från den delen av Karelen som nu är i Ryssland så det ligger lite i blodet. Och man måste ju skriva om nåt som intresserar en. Kriget är en metafor i många sammanhang men folk tror att jag bara sjunger om hur häftigt det är att åka stridsvagn.

Ni växlar mellan att spela på stora festivaler som Sweden Rock Festival och små klubbar, hur känns den kontrasten?

Den är helt naturlig i det här landet. Alternativet är att göra några få jättestora spelningar och hoppas att folk kommer till oss. Klubbturnéer är ett bra format, det kan vara mer magi i en klubb än på Sweden Rock där 30~000 personer tittar på en storbildsskärm och man känner sig som ett jävla ufo.

Ni hittade ett koncept på första skivan och har hållit fast vid det stenhårt på totalt fyra skivor. Är du rädd att vakna en morgon och märka att ni gjort samma skiva 20 gånger som AC/DC eller Motörhead?

Jag älskar Angus Young! (I AC/DC) Angus sa att “pretty faces come and go, but you have to have substance to last”. Vi har ju bandet Bourbon Boys vid sidan och jag brinner för gammal rock och country, men metallen har sitt grepp om strupen. Visst kan man vara rädd att konstatera att nu har jag gjort 15 plattor som låter likadant men vad fan, ska Raubtier spela jazz? Man är fånge i sin egen genre hur man än gör. Till och med Meshuggah som inte har några barriärer måste alltid vara i frontlinjen och måste fortsätta vara där annars blir deras fans besvikna. Man måste veta vad som ryms inom konceptet. Raubtier är ett öppet koncept av rytmer och melodi. Jag får ändå utlopp för olika typer av tänkande i det lilla formatet så soundet består.

Apropå vilket, nya skivan ”Pansargryning” har äntligen ett fläskigt sound, de andra har låtit rätt mesiga mot hur ni låter live…

Det där med produktion är svårt, men jag är riktigt nöjd med hur nya plattan låter. Vill jag höra snygga slickade produktioner kan jag lyssna på Nashville-country, Raubtier ska låta som en smäll på käften!

Ni kör som sagt som Bourbon Boys också och då spelar ni mer country eller sydstatsrock, hur prioriterar ni där? Är det mer ett hobbyband?

Musik är aldrig en hobby för mig, det är en livsstil! Bourbon Boys får tid när vi avdelar tid, vi turnerar en del och har varit i Tyskland och Norge och kanske har lite nya planer framåt hösten. Raubtier är som en maskin med skiva, festivaler och turné, sen bestämmer vi vad vi vill göra. Och det kan nog bli lite Bourbon Boys.

Vad har du för favoritbourbon?

Jag är faktiskt nykterist sedan ett par år och dricker inte ens öl, jag var nog lite för förtjust i bourbon förut. Men det var nog Jim Beam.

Du jagar mycket på fritiden och använder till och med pilbåge. Vem är bäst på att jaga med pilbåge, du eller Ted Nugent?

Ted Nugent skjuter compound och det är inte lika tufft som recurve långbåge som jag använder! Men jag gillar verkligen Ted Nugents stil.

Hur hinner du med jakten?

Det är därför vi lägger mycket av turnéerna på våren! Till hösten ska jag över till Finland och jaga. Jag driver dessutom ett företag som ordnar jaktturer, både för nybörjare och inbitna jägare.

Hur trött är du på att bli beskrivna som att ni låter som ett svenskt Rammstein? På en skala från ett till tio?

Ett är inte trött allt och tio skittrött alltså? Då är det 110 miljoner gånger mer än en tia! Så fruktansvärt trött att jag vill vomera fekalier om jag hör det en gång till!

Slutligen en statistikfråga: Har du eller Joakim Brodén i Sabaton sjungit ordet ”panzer” flest gånger?

Det måste vara Jocke för att de kört låten ”Panzer batallion” så mycket, det når vi inte med vår ”Achtung panzer” eller de på nya skivan. Men vi knappar nog in!

  • Niclas Lindstrand