21 jun 2014 09:00

23 jan 2015 15:46

Rysslandsturné för Walter Bob

NÖJE: Efterfrågade rymdrockare

Snart beger sig medlemmarna i bandet Walter Bob av till Ryssland för en efterfrågad treveckorsturné. Ja, den är faktiskt efterfrågad.
– När vi spelade i Ryssland senast så rapporterade medierna så mycket om det att vi ombads komma tillbaka, berättar basisten och Skövdebon Johannes Gillberg.

Hösten 2010 bildade Johannes Gillberg, Dennis Kalla och David Svensson bandet Walter Bob. De träffades i Kiruna där Johannes och David läste vid rymdgymnasiet och Dennis studerade musik.

– Om man måste säga en genre så spelar vi funkig poprock, lite rymdrock, säger Johannes Gillberg.

Tredje besöket

En av Kirunas vänorter är ryska Arkhangelsk. Genom ett utbyte av lokala musiker hamnade Walter Bob i Ryssland och just Arkhangelsk hösten 2013 – vilket blev en annorlunda avslutning på Sverigeturnén de just genomfört.

Men besöket gav mersmak, både bandet och de nya ryska fansen ville ha mer.

– I våras var vi tillbaka i Ryssland för ytterligare fem spelningar. Då fick vi mycket medialt utrymme, vi och spelningarna blev väldigt uppmärksammade, och det ledde till att vi blev ombedda att komma tillbaka nu i sommar, berättar Johannes Gillberg.

Sagt och gjort. Musikerna började ragga spelningar och när den ryska turnén inleds på tisdag väntar nio spelningar under tre intensiva veckor. Ryssland är som bekant ett stort land.

– Det blir mycket restid ...

Hårt arbete

Turnén inleds på festivalen Rock-Line i Perm, som ligger 140 mil öster om Moskva. Ungefär 20 000 personer väntas besöka festivalen. Därefter väntar ett högt antal resmil – inklusive spelningar på indieklubbar, barer och andra konsertlokaler – innan sommarturnén avslutas med ytterligare en festivalspelning inför potentiell storpublik.

– Vi är inte signade av något bolag utan har skrapat ihop allt med egna händer. Dennis har varit med i ett EU-projekt där bland annat Ryssland ingick, och han kunde skaffa bra kontakter genom det. Sedan har vi jobbat upp ett större kontaktnät. Vi har gjort väldigt mycket jobb på egen hand, berättar Johannes Gillberg.

Som att spela in det än så länge namnlösa debutalbumet till exempel. Producent var popartisten Kristian Anttila och skivan kommer att släppas till hösten. Då kommer bandet, som nu mer håller till i Karlstad och Skövde, också att fokusera lite mer på Sverige.

Men innan dess är det – bortsett från allt annat bandet har för sig, som en planerad Tysklandsturné, en videodokumentär och planerade modereportage – Ryssland som gäller.

Hösten 2010 bildade Johannes Gillberg, Dennis Kalla och David Svensson bandet Walter Bob. De träffades i Kiruna där Johannes och David läste vid rymdgymnasiet och Dennis studerade musik.

– Om man måste säga en genre så spelar vi funkig poprock, lite rymdrock, säger Johannes Gillberg.

Tredje besöket

En av Kirunas vänorter är ryska Arkhangelsk. Genom ett utbyte av lokala musiker hamnade Walter Bob i Ryssland och just Arkhangelsk hösten 2013 – vilket blev en annorlunda avslutning på Sverigeturnén de just genomfört.

Men besöket gav mersmak, både bandet och de nya ryska fansen ville ha mer.

– I våras var vi tillbaka i Ryssland för ytterligare fem spelningar. Då fick vi mycket medialt utrymme, vi och spelningarna blev väldigt uppmärksammade, och det ledde till att vi blev ombedda att komma tillbaka nu i sommar, berättar Johannes Gillberg.

Sagt och gjort. Musikerna började ragga spelningar och när den ryska turnén inleds på tisdag väntar nio spelningar under tre intensiva veckor. Ryssland är som bekant ett stort land.

– Det blir mycket restid ...

Hårt arbete

Turnén inleds på festivalen Rock-Line i Perm, som ligger 140 mil öster om Moskva. Ungefär 20 000 personer väntas besöka festivalen. Därefter väntar ett högt antal resmil – inklusive spelningar på indieklubbar, barer och andra konsertlokaler – innan sommarturnén avslutas med ytterligare en festivalspelning inför potentiell storpublik.

– Vi är inte signade av något bolag utan har skrapat ihop allt med egna händer. Dennis har varit med i ett EU-projekt där bland annat Ryssland ingick, och han kunde skaffa bra kontakter genom det. Sedan har vi jobbat upp ett större kontaktnät. Vi har gjort väldigt mycket jobb på egen hand, berättar Johannes Gillberg.

Som att spela in det än så länge namnlösa debutalbumet till exempel. Producent var popartisten Kristian Anttila och skivan kommer att släppas till hösten. Då kommer bandet, som nu mer håller till i Karlstad och Skövde, också att fokusera lite mer på Sverige.

Men innan dess är det – bortsett från allt annat bandet har för sig, som en planerad Tysklandsturné, en videodokumentär och planerade modereportage – Ryssland som gäller.

  • Carl Johan Hjerpe