08 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:49

Ger ut roman med skruvad handling

Per Gustafsson drog i gång polisupproret i somras. Nu har han gett ut en roman. Tvära kast alltså.
– Jag har alltid haft en livlig fantasi och det är väldigt roligt att skriva.

Skövdepolisen Per Gustafsson var en av de första som tidigt i somras vågade träda fram och sätta ord på ilska och frustration som många polismän känner. Han var med i en SLA-artikel – hans medverkan ledde till stor uppmärksamhet, men han kände att man ibland måste säga ifrån.

För detta möttes han av mycket uppskattning från kollegorna. Frågan är om han kommer att få samma uppskattning för den roman som han just gett ut?

– Haha, ja, det hoppas jag! Flera av mina kollegor har redan läst boken och det känns ju kul, säger Per Gustafsson till SLA.

Häftig boktitel

Och om en boktitel kan locka läsare, så lär de nog lockas av Pers roman som bär den något udda titeln ”Mattanten, lärarinnan och Adolf Hitler”.

– Jag kan hålla med om att den sticker ute lite. En del av vitsen med titeln är ju att boken ska locka till läsning, men det finns också täckning i texten för den så klart.

Per Gustafsson beskriver handlingen som skruvad där pengars betydelse och inverkan på människan är något som väver ihop ett flertal livsöden. Huvudpersonen Peter, en ung man i Skara, är ekonomiskt utblottad när hans liv tar en ny vändning på bekostnad av en osympatisk mattant i grannlägenheten. En trött kriminalinspektör jagar sanningen – i en händelsekedja där flertalet människor dör – och han sätts på hårda prov.

Vill skriva fler romaner

På frågan hur Per kommit på denna handlig, svarar han att han alltid haft livlig fantasi.

– Tidigare har jag skrivit kortare noveller med en humoristisk knorr, och när de har blivit uppskattade har jag blivit peppad.

Han har själv via ett förlag tryckt upp ett antal exemplar av romanen, bokomslaget har han också gjort.

– Jag har absolut ambitionen att skriva fler romaner. Nu hoppas jag att den här första får lite uppmärksamhet så att ett förlag vill ge ut min nästa.

Per gör ingen hemlighet av att han skulle vilja bli författare på heltid.

– Det är en drömsyssla i framtiden. Jag trivs med att skriva, jag sjunker in i berättelse och karaktärer och går in i mina egna fantasier och kan för en stund koppla bort omvärlden lite.

Skövdepolisen Per Gustafsson var en av de första som tidigt i somras vågade träda fram och sätta ord på ilska och frustration som många polismän känner. Han var med i en SLA-artikel – hans medverkan ledde till stor uppmärksamhet, men han kände att man ibland måste säga ifrån.

För detta möttes han av mycket uppskattning från kollegorna. Frågan är om han kommer att få samma uppskattning för den roman som han just gett ut?

– Haha, ja, det hoppas jag! Flera av mina kollegor har redan läst boken och det känns ju kul, säger Per Gustafsson till SLA.

Häftig boktitel

Och om en boktitel kan locka läsare, så lär de nog lockas av Pers roman som bär den något udda titeln ”Mattanten, lärarinnan och Adolf Hitler”.

– Jag kan hålla med om att den sticker ute lite. En del av vitsen med titeln är ju att boken ska locka till läsning, men det finns också täckning i texten för den så klart.

Per Gustafsson beskriver handlingen som skruvad där pengars betydelse och inverkan på människan är något som väver ihop ett flertal livsöden. Huvudpersonen Peter, en ung man i Skara, är ekonomiskt utblottad när hans liv tar en ny vändning på bekostnad av en osympatisk mattant i grannlägenheten. En trött kriminalinspektör jagar sanningen – i en händelsekedja där flertalet människor dör – och han sätts på hårda prov.

Vill skriva fler romaner

På frågan hur Per kommit på denna handlig, svarar han att han alltid haft livlig fantasi.

– Tidigare har jag skrivit kortare noveller med en humoristisk knorr, och när de har blivit uppskattade har jag blivit peppad.

Han har själv via ett förlag tryckt upp ett antal exemplar av romanen, bokomslaget har han också gjort.

– Jag har absolut ambitionen att skriva fler romaner. Nu hoppas jag att den här första får lite uppmärksamhet så att ett förlag vill ge ut min nästa.

Per gör ingen hemlighet av att han skulle vilja bli författare på heltid.

– Det är en drömsyssla i framtiden. Jag trivs med att skriva, jag sjunker in i berättelse och karaktärer och går in i mina egna fantasier och kan för en stund koppla bort omvärlden lite.