12 sep 2014 17:19

23 jan 2015 15:50

Feminister med egna perspektiv

Feministiska och samhällskritiska röster har tagit plats i två utställningar i kulturhuset. Norm.alt i konsthallen och Air i konstmuseet. I dag lördag är det vernissage på båda.

I konsthallen samsas fyra konstnärer. Hiphopens machoideal ifrågasätts i Malmökonstnären Foxy Farhats video ”United colors of Bitchaton.” medan sexuellt våld står i fokus för Snövit Hedenstiernas videoverk. Conny Karlsson Lundgren inriktar sig på HBTQ-frågor och utgår från ett tal som hölls i en av de första prideparaderna i New York 1973.

– Fragment som inte får plats i den officiella historieskrivningen.

Hur mycket av ens identitet som man eller kvinna sitter i kläderna försöker Heidi Lunabba belysa. I hennes del av utsällningen finns det en interktiv gör-det-själv skäggstudio. Hon visar också sitt fotoprojekt ”twins” där barn gestaltat sitt tvillingsyskon av motsatt kön.

Curator för utställningen är Tomas Asplund Gustafsson.

”Artist in residence” till ryska Anastasia

Den andra utställningen som har vernissage under lördagen i kulturhusets konsthall är Anastasia Vepreva som har blivit ”Artist in residence” i Skövde. Det betyder att hon får tillgång till ateljé och bostad i Skövde samt resor och en mindre ersättning.

Hon har precis avslutat sina studier i St Petersburg som drivs av en ryska konstnärssammanslutning. Utställningen ”air” är också ett pilotprojekt av Västra Götalandsregionen tillsammans med nio andra konstinstitutioner. Projektet ska undersöka vilken roll som instituitioner kan ha som värdar vid internationella konstnärsutbyten.

Anastasia vill skapa dialog kring historia, sexualitet, religion och politik. En del av utställningen heter the Death drive och är självporträtt som iscensätter den egna döden.

– Det är oerhört svårt att förhålla sig till att man själv ska dö. I den här delen av utställningen har jag blivit inspirerad av Hollbeins dance macabre.

Båda utställningarna pågår till 23 november.

I konsthallen samsas fyra konstnärer. Hiphopens machoideal ifrågasätts i Malmökonstnären Foxy Farhats video ”United colors of Bitchaton.” medan sexuellt våld står i fokus för Snövit Hedenstiernas videoverk. Conny Karlsson Lundgren inriktar sig på HBTQ-frågor och utgår från ett tal som hölls i en av de första prideparaderna i New York 1973.

– Fragment som inte får plats i den officiella historieskrivningen.

Hur mycket av ens identitet som man eller kvinna sitter i kläderna försöker Heidi Lunabba belysa. I hennes del av utsällningen finns det en interktiv gör-det-själv skäggstudio. Hon visar också sitt fotoprojekt ”twins” där barn gestaltat sitt tvillingsyskon av motsatt kön.

Curator för utställningen är Tomas Asplund Gustafsson.

”Artist in residence” till ryska Anastasia

Den andra utställningen som har vernissage under lördagen i kulturhusets konsthall är Anastasia Vepreva som har blivit ”Artist in residence” i Skövde. Det betyder att hon får tillgång till ateljé och bostad i Skövde samt resor och en mindre ersättning.

Hon har precis avslutat sina studier i St Petersburg som drivs av en ryska konstnärssammanslutning. Utställningen ”air” är också ett pilotprojekt av Västra Götalandsregionen tillsammans med nio andra konstinstitutioner. Projektet ska undersöka vilken roll som instituitioner kan ha som värdar vid internationella konstnärsutbyten.

Anastasia vill skapa dialog kring historia, sexualitet, religion och politik. En del av utställningen heter the Death drive och är självporträtt som iscensätter den egna döden.

– Det är oerhört svårt att förhålla sig till att man själv ska dö. I den här delen av utställningen har jag blivit inspirerad av Hollbeins dance macabre.

Båda utställningarna pågår till 23 november.

  • Rikard Jansson