12 sep 2014 08:00

23 jan 2015 15:50

Vill utveckla sina regissörsdrömmar

Skövdebördiga My Wagelin har i dagarna intagit teaterskolan Commedia School i Köpenhamn tillsammans med 20 studenter från runt om i världen. Där hoppas hon kunna utveckla sitt clowneri och sina regissörsdrömmar.

Under några dagar i juli kollade My sin e-post varje chans hon fick.

– Du vet hur det är, när man väntar på något, så tittar man var 15:e minut för att se om man fått svar, förklarar My uppspelt.

Efter en lång dag med intensiva repetitioner skulle hon sova över hemma hos en vän i Skara. Strax efter midnatt tog hon en promenad för att komma ner i varv. När hon kom tillbaka och skulle lägga kom hon på att hon inte kollat mejlen på flera timmar och loggade in. Då hade det kommit, svaret hon väntat otåligt på. My var antagen till den prestigefulla teaterskolan i Köpenhamn.

– När jag äntligen fick svar så sov ju alla och jag hade ingen att berätta det för, men det var det första jag berättade för min vän när hon vaknade.

Fysiska uttrycket

Commedia School är en internationell tvåårig teaterutbildning med studenter från hela världen.

– Det känns väldigt spännande och jag hoppas att jag ska få många nya tankar och idéer som jag inte har idag.

Skolan fokuserar mycket på det fysiska uttrycket och studenterna kommer bland annat lära sig en hel del akrobatik.

– Jag tycker det är roligt med clownerier så det fysiska kommer passa mig väldigt bra, säger hon och tillägger:

– Dessutom tycker mina vänner att jag passar som clown, så jag har nog hamnat på rätt ställe.

Alltid vetat

My är uppvuxen i Skövde men hon har de senaste åren bott i Göteborg. Skådespelandet har My fått med modersmjölken. Hennes mamma, Ingahlill Wagelin, arbetar idag på Göteborgsoperan och under sin uppväxt fick My ofta följa med mamma till jobbet. Sin debut som skådepelare gjorde My när hon var 10 år gammal då hon hade spelade en liten flicka som publiken fick följa genom hela livet.

– Jag har alltid vetat att jag ska hålla på med teater, det är ju det enda jag kan, säger hon lite skämtsamt.

Fantastiskt och oslagbart

2008 gick My med i den ideella föreningen Charlies teater i Skara. Där har hon varje sommar varit med och skapat en barnteater och en aftonföreställning. Hon har även provat på att vara regissör för barnteatern, något hon tycker är jobbigt men givande.

– Varje sommar är det mycket slit och hårt arbete att få ihop allting och många gånger frågar jag mig varför jag håller på med det, säger hon eftertänksamt men fortsätter:

– Vi blir som en familj och känslan när vi lyckats och allting funkar som det ska, är helt fantastisk och oslagbar.

Under några dagar i juli kollade My sin e-post varje chans hon fick.

– Du vet hur det är, när man väntar på något, så tittar man var 15:e minut för att se om man fått svar, förklarar My uppspelt.

Efter en lång dag med intensiva repetitioner skulle hon sova över hemma hos en vän i Skara. Strax efter midnatt tog hon en promenad för att komma ner i varv. När hon kom tillbaka och skulle lägga kom hon på att hon inte kollat mejlen på flera timmar och loggade in. Då hade det kommit, svaret hon väntat otåligt på. My var antagen till den prestigefulla teaterskolan i Köpenhamn.

– När jag äntligen fick svar så sov ju alla och jag hade ingen att berätta det för, men det var det första jag berättade för min vän när hon vaknade.

Fysiska uttrycket

Commedia School är en internationell tvåårig teaterutbildning med studenter från hela världen.

– Det känns väldigt spännande och jag hoppas att jag ska få många nya tankar och idéer som jag inte har idag.

Skolan fokuserar mycket på det fysiska uttrycket och studenterna kommer bland annat lära sig en hel del akrobatik.

– Jag tycker det är roligt med clownerier så det fysiska kommer passa mig väldigt bra, säger hon och tillägger:

– Dessutom tycker mina vänner att jag passar som clown, så jag har nog hamnat på rätt ställe.

Alltid vetat

My är uppvuxen i Skövde men hon har de senaste åren bott i Göteborg. Skådespelandet har My fått med modersmjölken. Hennes mamma, Ingahlill Wagelin, arbetar idag på Göteborgsoperan och under sin uppväxt fick My ofta följa med mamma till jobbet. Sin debut som skådepelare gjorde My när hon var 10 år gammal då hon hade spelade en liten flicka som publiken fick följa genom hela livet.

– Jag har alltid vetat att jag ska hålla på med teater, det är ju det enda jag kan, säger hon lite skämtsamt.

Fantastiskt och oslagbart

2008 gick My med i den ideella föreningen Charlies teater i Skara. Där har hon varje sommar varit med och skapat en barnteater och en aftonföreställning. Hon har även provat på att vara regissör för barnteatern, något hon tycker är jobbigt men givande.

– Varje sommar är det mycket slit och hårt arbete att få ihop allting och många gånger frågar jag mig varför jag håller på med det, säger hon eftertänksamt men fortsätter:

– Vi blir som en familj och känslan när vi lyckats och allting funkar som det ska, är helt fantastisk och oslagbar.

  • Anna Leijon