19 sep 2014 10:00

23 jan 2015 15:50

Fartfyllt även när det är lugnt

Till och med när det är lugnt har medlemmarna i The Chuck Norris Experiment mycket för sig. Kommande turnéer, nytt album, nya singelsamarbeten och jubileumsspelning håller bandet sysselsatt.

När medlemmarna i det Göteborgsbaserade och tioårsjubilerande bandet The Chuck Norris Experiment tittar i backspegeln ser de mängder med singel- och albumsläpp, långa turnéer, galna konserter och glada fans.

Och det är ungefär vad som väntar dem framöver också.

– Vår gitarrist har precis fått barn så vi har en lågintensiv period just nu. Men det tar vi igen snart. Då blir det turné till bland annat Tyskland, säger basisten och Skövdebon Mats Dacke, eller Chuck Dakota som hans band-alterego heter.

Effektiva

The Chuck Norris Experiment spelar ”högoktanig rock 'n roll” och under de tio åren har medlemskonstellationen varierat något. Mats Dacke hoppade in som basist 2009, när han studerade vid Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad, och pendlade då till replokalen i Göteborg.

Det gör han nu också men sedan fyra år är han anställd officer vid Skaraborgs regemente P 4 i Skövde.

– De flesta i bandet är lite ”till åren” och har familj och barn som så klart prioriteras, men vi försöker att träffas minst en gång i veckan ändå. Vi är väldigt effektiva när vi träffas, då kör vi järnet. Man kan nästan säga att vi är hyperaktiva när vi ses, säger Mats Dacke.

Branschfest i USA

Bandets skivkatalog är diger med sex studioalbum, flertalet egna samlings- samt livealbum, andra samlingsskivor, mängder med singlar och split-album och -singlar.

Som om det inte räcker så är de ofta på turné. Två vändor i Tyskland är planerade under hösten och i januari väntar USA.

– Det ska bli spännande, bandet har inte varit i USA tidigare. Vi utgår från Los Angeles och har fyllt en vecka med spelningar i Kalifornien. Det är lika bra att fylla schemat, vi vill spela så mycket som möjligt. Å andra sidan vill man också hinna se så mycket som möjligt. Men vårt amerikanska skivbolag ordnar med turnén och vi får ovärderlig hjälp av vår skivbolagskille. Han ska ha en 40-årsfest med massor av folk från branschen, och där ska vi uppträda, säger Mats Dacke.

Förhoppningen är att ”rätt” folk ska stå i publiken och att festen på så vis leder till fler spelningar i USA. Men det får bli en annan turné.

– Först ska vi promota vårt senaste album ”Right between the eyes” så mycket som möjligt. Det är den turnén som nu pågår, även om vi varvat ner den lite. Men vi håller faktiskt på med material till ett nytt album nu. Och vid sidan av det ska vi släppa ett antar singlar – vi har lite dealer med några bolag och andra band – så det blir mycket tid i studion framöver.

I studio och på scen

The Chuck Norris Experiment – som inte har tagit namnet efter skådespelaren och kampsportaren Chuck Norris, utan efter bluesgitarristen Charles ”Chuck” Norris – gillar att stå i studion, men bandet stortrivs också på scenen.

– Vi ger publiken allt vi har och det är ingen av oss som är introvert direkt, tvärtom vill alla synas mest, säger Mats Dacke.

Vid sidan om allt annat planeras också en jubileumsspelning för att fira de tio åren sedan bildandet. Vad och hur och så vidare är oklart, men spelningen blir i vinter i födelsestaden Göteborg.

När medlemmarna i det Göteborgsbaserade och tioårsjubilerande bandet The Chuck Norris Experiment tittar i backspegeln ser de mängder med singel- och albumsläpp, långa turnéer, galna konserter och glada fans.

Och det är ungefär vad som väntar dem framöver också.

– Vår gitarrist har precis fått barn så vi har en lågintensiv period just nu. Men det tar vi igen snart. Då blir det turné till bland annat Tyskland, säger basisten och Skövdebon Mats Dacke, eller Chuck Dakota som hans band-alterego heter.

Effektiva

The Chuck Norris Experiment spelar ”högoktanig rock 'n roll” och under de tio åren har medlemskonstellationen varierat något. Mats Dacke hoppade in som basist 2009, när han studerade vid Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad, och pendlade då till replokalen i Göteborg.

Det gör han nu också men sedan fyra år är han anställd officer vid Skaraborgs regemente P 4 i Skövde.

– De flesta i bandet är lite ”till åren” och har familj och barn som så klart prioriteras, men vi försöker att träffas minst en gång i veckan ändå. Vi är väldigt effektiva när vi träffas, då kör vi järnet. Man kan nästan säga att vi är hyperaktiva när vi ses, säger Mats Dacke.

Branschfest i USA

Bandets skivkatalog är diger med sex studioalbum, flertalet egna samlings- samt livealbum, andra samlingsskivor, mängder med singlar och split-album och -singlar.

Som om det inte räcker så är de ofta på turné. Två vändor i Tyskland är planerade under hösten och i januari väntar USA.

– Det ska bli spännande, bandet har inte varit i USA tidigare. Vi utgår från Los Angeles och har fyllt en vecka med spelningar i Kalifornien. Det är lika bra att fylla schemat, vi vill spela så mycket som möjligt. Å andra sidan vill man också hinna se så mycket som möjligt. Men vårt amerikanska skivbolag ordnar med turnén och vi får ovärderlig hjälp av vår skivbolagskille. Han ska ha en 40-årsfest med massor av folk från branschen, och där ska vi uppträda, säger Mats Dacke.

Förhoppningen är att ”rätt” folk ska stå i publiken och att festen på så vis leder till fler spelningar i USA. Men det får bli en annan turné.

– Först ska vi promota vårt senaste album ”Right between the eyes” så mycket som möjligt. Det är den turnén som nu pågår, även om vi varvat ner den lite. Men vi håller faktiskt på med material till ett nytt album nu. Och vid sidan av det ska vi släppa ett antar singlar – vi har lite dealer med några bolag och andra band – så det blir mycket tid i studion framöver.

I studio och på scen

The Chuck Norris Experiment – som inte har tagit namnet efter skådespelaren och kampsportaren Chuck Norris, utan efter bluesgitarristen Charles ”Chuck” Norris – gillar att stå i studion, men bandet stortrivs också på scenen.

– Vi ger publiken allt vi har och det är ingen av oss som är introvert direkt, tvärtom vill alla synas mest, säger Mats Dacke.

Vid sidan om allt annat planeras också en jubileumsspelning för att fira de tio åren sedan bildandet. Vad och hur och så vidare är oklart, men spelningen blir i vinter i födelsestaden Göteborg.

  • Carl Johan Hjerpe