04 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

Liv reder ut begreppen


Kunskapens frukt
Liv Strömquist
Ordfront Galago

Här är ett seriealbum om det som brukar kallas ”det kvinnliga könsorganet”. Liv Strömquist lyckas på ett mycket humoristiskt – men fortfarande på ett väldigt allvarligt plan – reda ut vad det som brukar kallas ”det kvinnliga könsorganet” är för något. Och hur det kom att kallas ”det kvinnliga könsorganet”. Vi får bland annat veta varför John Harvey Kellogg, mannen bakom frukostflingorna, och gänget som öppnade drottning Kristinas grav platsar på listan över Män som varit FÖR intresserade av det som brukar kallas ”det kvinnliga könsorganet”. Tillsammans med Freud, Latin Kings-Dogge, Eva och Adam-Eva, Tänkaren, gamla greker, prinsessan Marie Bonaparte och otaliga biologiböcker – och en massa andra personer, föremål och uttalanden från tusentals år tillbaka – pusslar Liv Strömquist ihop bilden åt oss. Ni som lyssnade på hennes Sommar i P1-prat i fjol känner också igen en av serierna i albumet (som låg som grund till programmet).

Här är ett seriealbum om det som brukar kallas ”det kvinnliga könsorganet”. Liv Strömquist lyckas på ett mycket humoristiskt – men fortfarande på ett väldigt allvarligt plan – reda ut vad det som brukar kallas ”det kvinnliga könsorganet” är för något. Och hur det kom att kallas ”det kvinnliga könsorganet”. Vi får bland annat veta varför John Harvey Kellogg, mannen bakom frukostflingorna, och gänget som öppnade drottning Kristinas grav platsar på listan över Män som varit FÖR intresserade av det som brukar kallas ”det kvinnliga könsorganet”. Tillsammans med Freud, Latin Kings-Dogge, Eva och Adam-Eva, Tänkaren, gamla greker, prinsessan Marie Bonaparte och otaliga biologiböcker – och en massa andra personer, föremål och uttalanden från tusentals år tillbaka – pusslar Liv Strömquist ihop bilden åt oss. Ni som lyssnade på hennes Sommar i P1-prat i fjol känner också igen en av serierna i albumet (som låg som grund till programmet).

  • Carl Johan Hjerpe