04 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

Rejält register över Rörstrands produktion


Rörstrands serviser
Bengt Nyström och Peter Stenberg
Carlsson bokförlag

Tallriks- och servisdekorer från 1726 och framåt samsas i denna uppslagsbok. Bilder och information om fler än 2 500 dekorer och modeller gör boken väldigt omfattande och har du en tallrik hemma i skåpet så lär du hitta den i registret. Modell, prisklass, tillverkningsperiod, namnstämpel, dekornamn och material är några av de poster som, vid sidan av bilderna, informerar om vad för typ av gods du håller i din hand. En kortare biografi över flera formgivare, keramisk ordlista (vad är till exempel kasettlar?) och en rejäl sammanfattning av Rörstrands porslinsfabrik är andra behållningar med boken. Det ligger ett gediget arbete bakom att spåra och registrera dekorerna och alla tidigare uppgifter om dekorerna har granskats och analyserats. En trevlig liten (nåja, närmare 400 välfyllda sidor!) coffee table-bok som så väl ung som gammal gärna bläddrar i.

Tallriks- och servisdekorer från 1726 och framåt samsas i denna uppslagsbok. Bilder och information om fler än 2 500 dekorer och modeller gör boken väldigt omfattande och har du en tallrik hemma i skåpet så lär du hitta den i registret. Modell, prisklass, tillverkningsperiod, namnstämpel, dekornamn och material är några av de poster som, vid sidan av bilderna, informerar om vad för typ av gods du håller i din hand. En kortare biografi över flera formgivare, keramisk ordlista (vad är till exempel kasettlar?) och en rejäl sammanfattning av Rörstrands porslinsfabrik är andra behållningar med boken. Det ligger ett gediget arbete bakom att spåra och registrera dekorerna och alla tidigare uppgifter om dekorerna har granskats och analyserats. En trevlig liten (nåja, närmare 400 välfyllda sidor!) coffee table-bok som så väl ung som gammal gärna bläddrar i.

  • Carl Johan Hjerpe