11 okt 2014 07:00

23 jan 2015 15:51

Till toppen utan fjäsk

RÄKNA MED KÄNSLORNA
Jan Scherman
Norstedts

Slicka uppåt och sparka nedåt är en väl beprövad väg till makten. Den var dock inte Jan Schermans. Trots mängder av kritiska debattartiklar, bråk och omvittnad uppnosighet tog han sig högst upp i den kommersiella medievärlden när han 2001 blev vd för TV4. Det känns bra.

Frispråkigheten fortsätter i memoarerna. Den gamla Stora journalistprisvinnaren går bland annat hårt åt den förlamande Saabandan i hemstaden Linköping, profithunger och familjen Bonnier i allmänhet och den nyss sparkade vd:n Jonas Bonnier synnerhet.

Andra mediebossar och frun Margaretha släpps då och då in i berättelsen för antingen ge ett annat perspektiv eller rätta honom (frugan).

Scherman skriver inte kronologiskt utan hoppar fram och tillbaka i tiden. Vad som är konstant är grubbleriet över det här med balansera siffrorna och bokstäverna så att de dansar med varandra, som den legendariske Expressenredaktören Bo Strömstedt uttryckte det.

Räkna med känslorna är ett måste för den medieintresserade.

Slicka uppåt och sparka nedåt är en väl beprövad väg till makten. Den var dock inte Jan Schermans. Trots mängder av kritiska debattartiklar, bråk och omvittnad uppnosighet tog han sig högst upp i den kommersiella medievärlden när han 2001 blev vd för TV4. Det känns bra.

Frispråkigheten fortsätter i memoarerna. Den gamla Stora journalistprisvinnaren går bland annat hårt åt den förlamande Saabandan i hemstaden Linköping, profithunger och familjen Bonnier i allmänhet och den nyss sparkade vd:n Jonas Bonnier synnerhet.

Andra mediebossar och frun Margaretha släpps då och då in i berättelsen för antingen ge ett annat perspektiv eller rätta honom (frugan).

Scherman skriver inte kronologiskt utan hoppar fram och tillbaka i tiden. Vad som är konstant är grubbleriet över det här med balansera siffrorna och bokstäverna så att de dansar med varandra, som den legendariske Expressenredaktören Bo Strömstedt uttryckte det.

Räkna med känslorna är ett måste för den medieintresserade.

  • Linus Wennblom