17 okt 2014 10:30

23 jan 2015 15:52

Gripande öde i efterkrigstiden

De andras hus
Rhidian Brook
Forum

Året är 1946 och Hamburg ligger i ruiner och efter kriget ockuperas staden av britterna. Överste Lewis Morgan kommer dit tillsammans med sin fru Rachael och deras son Edmund. Han tilldelas en praktfull villa vid Elbes strand. I huset bor redan änklingen herr Lupert med sin lite traumatiserade dotter. Det var vanligt att britterna körde ut tyskarna från bostäderna, men Lewis förmådde inte att göra det utan Lupert och dottern fick bo på övervåningen och det sågs inte med blida ögon, varken från hustrun eller britterna. Lewis jobbar alltid, från tidig morgon till sen kväll och det innebär att hustrun och sonen tyr sig mer och mer till herr Lupert och med tiden övergår fiendskap och sorg till både passion och svek. Med den sönderbombade staden som kuliss tar deras liv en ny dramatisk vändning.

Det är en gripande berättelse om ett outforskat kapitel av historien och i slutet av boken får man reda på hur författarens far berättat för honom att hans farfar och hans familj bodde tillsammans med en tysk familj i Hamburg i fem år.

Yvonne Keymer

Året är 1946 och Hamburg ligger i ruiner och efter kriget ockuperas staden av britterna. Överste Lewis Morgan kommer dit tillsammans med sin fru Rachael och deras son Edmund. Han tilldelas en praktfull villa vid Elbes strand. I huset bor redan änklingen herr Lupert med sin lite traumatiserade dotter. Det var vanligt att britterna körde ut tyskarna från bostäderna, men Lewis förmådde inte att göra det utan Lupert och dottern fick bo på övervåningen och det sågs inte med blida ögon, varken från hustrun eller britterna. Lewis jobbar alltid, från tidig morgon till sen kväll och det innebär att hustrun och sonen tyr sig mer och mer till herr Lupert och med tiden övergår fiendskap och sorg till både passion och svek. Med den sönderbombade staden som kuliss tar deras liv en ny dramatisk vändning.

Det är en gripande berättelse om ett outforskat kapitel av historien och i slutet av boken får man reda på hur författarens far berättat för honom att hans farfar och hans familj bodde tillsammans med en tysk familj i Hamburg i fem år.

Yvonne Keymer