17 okt 2014 10:30

23 jan 2015 15:52

Konsten att preservera

Salt, socker & vinäger
Olle T Cellton
Natur & Kultur

Boken är uppdelad efter de tre vanligaste sätten att bevara maten: med salt, socker och vinäger. Den är även indelad i tre kapitel. De flesta recepten i boken bygger på gamla metoder, många är versioner av författarens favoriträtter och ett slags hyllning till vårt gamla sätt att leva för att klara av hårdare tider.

Det visas med bilder och text vilka redskap man behöver och det mesta har man väl hemma i lådorna, men kanske inte en handvevad köttkvarn. Ett kapitel med en liten kemilektion och det första man får lära sig att alltid ha ordentligt rent där man arbetar.

I saltkapitlet berättar författaren att det är tre sorters salt han använder, han använder aldrig vanligt bordssalt. Varför inte prova att göra hemgjorda sardeller eller hemgjord pancetta.

I slutet av boken får man en lektion vad som är bra råvaror, vad som gör en råvara bra är inte alltid så enkelt, men säsongen är extremt viktig när det gäller allt från kött och fisk till frukt och grönsaker.

Jag tycker att det var enkla recept, men som oftast tar ganska lång tid att laga.

Boken är uppdelad efter de tre vanligaste sätten att bevara maten: med salt, socker och vinäger. Den är även indelad i tre kapitel. De flesta recepten i boken bygger på gamla metoder, många är versioner av författarens favoriträtter och ett slags hyllning till vårt gamla sätt att leva för att klara av hårdare tider.

Det visas med bilder och text vilka redskap man behöver och det mesta har man väl hemma i lådorna, men kanske inte en handvevad köttkvarn. Ett kapitel med en liten kemilektion och det första man får lära sig att alltid ha ordentligt rent där man arbetar.

I saltkapitlet berättar författaren att det är tre sorters salt han använder, han använder aldrig vanligt bordssalt. Varför inte prova att göra hemgjorda sardeller eller hemgjord pancetta.

I slutet av boken får man en lektion vad som är bra råvaror, vad som gör en råvara bra är inte alltid så enkelt, men säsongen är extremt viktig när det gäller allt från kött och fisk till frukt och grönsaker.

Jag tycker att det var enkla recept, men som oftast tar ganska lång tid att laga.

  • Yvonne Keymer