17 okt 2014 10:30

23 jan 2015 15:52

Underbar barndomsskildring

Bildhuggarens dotter
Tove Jansson
Albert Bonniers förlag

I samband med att det är 100 år sedan Tove Jansson föddes kommer denna nyutgåva av hennes barndomsminnen, som första gången gavs ut 1968. ”Bildhuggarens dotter” är en underbar skildring av en liten flickas värld. Perspektivet är genomgående barnets eget när Tove Jansson återskapar sin udda barndom i ett hem som är både ytterst borgerligt och ytterst bohemiskt och helt styrt av pappan, skulptören Viktor Jansson. Familjen lever i en ateljévåning där det dominerande inslaget är pappans skulpturer och udda husdjur.

Det mest fantastiska med Tove Janssons berättelser är att hela tillvaron ses genom den lilla flickans ögon. Hon lever i en värld där fantasi och verklighet inte har några skarpa gränser och i tät samvaro med sin tecknande (hon är illustratör) mamma i ett Helsingfors där det självständiga Finland nyligen har skapats. Men av nationens födslovåndor märker barnet intet.

En fantastisk barndomsskildring som jag själv – trots att den räknas till klassikerna – inte tidigare läst. Rekommenderas varmt till andra i samma situation!

I samband med att det är 100 år sedan Tove Jansson föddes kommer denna nyutgåva av hennes barndomsminnen, som första gången gavs ut 1968. ”Bildhuggarens dotter” är en underbar skildring av en liten flickas värld. Perspektivet är genomgående barnets eget när Tove Jansson återskapar sin udda barndom i ett hem som är både ytterst borgerligt och ytterst bohemiskt och helt styrt av pappan, skulptören Viktor Jansson. Familjen lever i en ateljévåning där det dominerande inslaget är pappans skulpturer och udda husdjur.

Det mest fantastiska med Tove Janssons berättelser är att hela tillvaron ses genom den lilla flickans ögon. Hon lever i en värld där fantasi och verklighet inte har några skarpa gränser och i tät samvaro med sin tecknande (hon är illustratör) mamma i ett Helsingfors där det självständiga Finland nyligen har skapats. Men av nationens födslovåndor märker barnet intet.

En fantastisk barndomsskildring som jag själv – trots att den räknas till klassikerna – inte tidigare läst. Rekommenderas varmt till andra i samma situation!

  • Monica Sjöstrand