22 okt 2014 12:59

23 jan 2015 15:52

Hyllningskonsert om Björn Azfelius till Skövde

Konsertturnén ”Tusen bitar” med musik av Björn Afzelius kommer till Skövde i april nästa år. Medverkar gör musikerna i Afzelius kompband Globetrotters.

– Det blir mycket musik, många anekdoter, rock'n'roll-ös och akustiskt om vartannat. Och Björn kommer att vara högst närvarande, både i sina sånger och på filmduk, säger Olle Nyberg i Globetrotters i ett pressmeddelande.

”Tusen bitar” är en hyllning till en av Sveriges mest populära låtskrivare och scenartister, sammansatt av musikerna och kompbandet Globetrotters som i många år kuskade Skandinavien runt tillsammans med Afzelius.

2,5 miljon sålda skivor

Med sånger som ”Sång till friheten”, ”Tusen bitar”, ”Juanita”, ”Exil” och ”Feberdansen” blev Björn Afzelius den tveklöst mest framgångsrika samhällskritiska rockartisten i sin generation.

Han var vänstersångaren som nådde ut bredare än någon annan ”proggare” genom att skriva sånger som även dansbanden spelade. Två och en halv miljon sålda skivor, ständiga radiospelningar, toppattraktion på Roskildefestivalen och otaliga turnéer var bevis på framgångarna innan cancern i början av 1999 tog hans liv redan som 52-åring.

”Tusen bitar”-turnén besöker 20 orter i landet. Den 10 april står Stadsteatern i Skövde på programmet.

– Det blir mycket musik, många anekdoter, rock'n'roll-ös och akustiskt om vartannat. Och Björn kommer att vara högst närvarande, både i sina sånger och på filmduk, säger Olle Nyberg i Globetrotters i ett pressmeddelande.

”Tusen bitar” är en hyllning till en av Sveriges mest populära låtskrivare och scenartister, sammansatt av musikerna och kompbandet Globetrotters som i många år kuskade Skandinavien runt tillsammans med Afzelius.

2,5 miljon sålda skivor

Med sånger som ”Sång till friheten”, ”Tusen bitar”, ”Juanita”, ”Exil” och ”Feberdansen” blev Björn Afzelius den tveklöst mest framgångsrika samhällskritiska rockartisten i sin generation.

Han var vänstersångaren som nådde ut bredare än någon annan ”proggare” genom att skriva sånger som även dansbanden spelade. Två och en halv miljon sålda skivor, ständiga radiospelningar, toppattraktion på Roskildefestivalen och otaliga turnéer var bevis på framgångarna innan cancern i början av 1999 tog hans liv redan som 52-åring.

”Tusen bitar”-turnén besöker 20 orter i landet. Den 10 april står Stadsteatern i Skövde på programmet.

  • Lars Berthilsson