24 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Genialiskt av Grisham

I MULLBÄRSTRÄDETS SKUGGA
John Grisham
Albert Bonniers förlag

Seth Hubbard, en förmögen man som levt som en ensling, hittas hängd på sin gård i Mississippi i södra USA. Han har tagit sitt liv och nu börjar kampen om det stora arvet. Dagarna innan han begick självmord skrev han för hand ett testamente där barn och barnbarn gjordes arvlösa. Den största delen av pengarna gick till hushållerskan. Seths bror, Ancil, som varit försvunnen en lång tid fick också en rejäl summa.

Ärendet går till rättegång och den unge advokaten Jake Brigance, som aldrig träffat Seth Hubbard, får uppdraget att försvara testamentet. Mot sig har han Hubbards släkt, som företräds av skickliga advokater med stora resurser. Att hushållerskan är färgad ökar dramatiken i den lilla staden som fortfarande präglas av rasism för fördomar.

John Grisham beskriver spelet kring rättegången med noggrannhet, stilkänsla och finess. Inget ord i den drygt 500 sidor tjocka boken känns onödigt. Som vanligt drar Grisham på upplösningen, men så småningom får läsaren veta varför Seth Hubbard ändrade testamentet i sista stund.

Seth Hubbard, en förmögen man som levt som en ensling, hittas hängd på sin gård i Mississippi i södra USA. Han har tagit sitt liv och nu börjar kampen om det stora arvet. Dagarna innan han begick självmord skrev han för hand ett testamente där barn och barnbarn gjordes arvlösa. Den största delen av pengarna gick till hushållerskan. Seths bror, Ancil, som varit försvunnen en lång tid fick också en rejäl summa.

Ärendet går till rättegång och den unge advokaten Jake Brigance, som aldrig träffat Seth Hubbard, får uppdraget att försvara testamentet. Mot sig har han Hubbards släkt, som företräds av skickliga advokater med stora resurser. Att hushållerskan är färgad ökar dramatiken i den lilla staden som fortfarande präglas av rasism för fördomar.

John Grisham beskriver spelet kring rättegången med noggrannhet, stilkänsla och finess. Inget ord i den drygt 500 sidor tjocka boken känns onödigt. Som vanligt drar Grisham på upplösningen, men så småningom får läsaren veta varför Seth Hubbard ändrade testamentet i sista stund.

  • Alf Ehn