24 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Praktbok om nordiska Matisse-elever

INSPIRATION MATISSE!
Carlssons i samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde
Carlssons

Utställning. Inspiration Matisse! är en utställning som just nu pågår på Waldemarsudde. I samband med den har museet sammanställt denna praktbok . Samtidigt som den fungerar som en utställningskatalog ger den så mycket mer information om de målare som är representerade och om den tid de verkade i.

Samtliga var under någon period elever i den konstskola Henri Matisse anordnade i Paris mellan 1908 och 1911. Utställningen visar på det inflytande han hade på dem som kom att representera modernismen i Norden, men också hur de själva utvecklade konceptet till en egen stil.

Inspiration Matisse! består av ett tiotal essäer som ur olika vinklar belyser målarna och deras tid. Boken är mycket rikt illustrerad och försedd med fotnoter och verkförteckningar.

Utställningen pågår till mitten av februari.

Utställning. Inspiration Matisse! är en utställning som just nu pågår på Waldemarsudde. I samband med den har museet sammanställt denna praktbok . Samtidigt som den fungerar som en utställningskatalog ger den så mycket mer information om de målare som är representerade och om den tid de verkade i.

Samtliga var under någon period elever i den konstskola Henri Matisse anordnade i Paris mellan 1908 och 1911. Utställningen visar på det inflytande han hade på dem som kom att representera modernismen i Norden, men också hur de själva utvecklade konceptet till en egen stil.

Inspiration Matisse! består av ett tiotal essäer som ur olika vinklar belyser målarna och deras tid. Boken är mycket rikt illustrerad och försedd med fotnoter och verkförteckningar.

Utställningen pågår till mitten av februari.

  • Monica Sjöstrand