24 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Vägen till försoning

BLOD RÖDARE ÄN RÖTT
Arkan Asaad
Norstedts

I Arkan Asaads uppföljare till debutromanen Stjärnlösa nätter är det fokus på Casim, Amàrs far, uppvuxen i den kurdiska delen av norra Irak. I Sverige, hit han kommit med fru och barn efter en dramatisk flykt, verkar han vara en man som lever kvar i det gamla landet, inte minst när Amàr blev bortgift mot sin vilja. Men nu, i Blod rödare än rött, finns en del förklaringar till Casims beteende. Han gifte sig på 70-talet med den mycket unga Jamila, han hann inte ens påbörja sitt liv tillsammans med henne innan han kallades till militärtjänstgöring. I flera år deltog han i kriget men orkade till slut inte länge och bestämde sig för att desertera. Det beslutet fick mycket allvarliga konsekvenser inte bara för honom och Jamila, som tvingades fly – hans mor, far och syskon tillfångatogs och hamnade i fängelse. De utsattes för tortyr, systrarna våldtogs och en av dem dödades.

Denna fruktansvärda berättelse leder till att Amàr slutligen kunde försonas med pappan. Blod rödare än rött är en roman om våld, hat och ofattbar grymhet, men också om kärlek och hur man kan finna vägar till förståelse och försoning.

I Arkan Asaads uppföljare till debutromanen Stjärnlösa nätter är det fokus på Casim, Amàrs far, uppvuxen i den kurdiska delen av norra Irak. I Sverige, hit han kommit med fru och barn efter en dramatisk flykt, verkar han vara en man som lever kvar i det gamla landet, inte minst när Amàr blev bortgift mot sin vilja. Men nu, i Blod rödare än rött, finns en del förklaringar till Casims beteende. Han gifte sig på 70-talet med den mycket unga Jamila, han hann inte ens påbörja sitt liv tillsammans med henne innan han kallades till militärtjänstgöring. I flera år deltog han i kriget men orkade till slut inte länge och bestämde sig för att desertera. Det beslutet fick mycket allvarliga konsekvenser inte bara för honom och Jamila, som tvingades fly – hans mor, far och syskon tillfångatogs och hamnade i fängelse. De utsattes för tortyr, systrarna våldtogs och en av dem dödades.

Denna fruktansvärda berättelse leder till att Amàr slutligen kunde försonas med pappan. Blod rödare än rött är en roman om våld, hat och ofattbar grymhet, men också om kärlek och hur man kan finna vägar till förståelse och försoning.

  • Lena Jonsson