04 nov 2014 15:28

23 jan 2015 15:53

Prestigefullt vispris till Tidanson

Jan-Olof Andersson, född och uppvuxen i Tidan, har tilldelats Svenska Vispriset 2014.

Svenska Vispriset är något utöver ett pris till visartister. Det är en utmärkelse för långvariga insatser på flera olika områden för att främja visans ställning i Sverige och delas ut av landets olika visorganisationer genom dess riksorganisation Visan i Sverige.

Årets pris går till Jan-Olof Andersson och delades ut under allhelgonahelgens årliga stormöte med visaktörer från hela Norden på Särö utanför Göteborg, ett av visans starkaste fästen i Sverige.

Andersson föddes i Skövde 1954 och växte upp i Tidan. Idag är han bosatt i Bromma men har en inspelningsstudio och sitt inspirationshus vid sjön Örlen utanför Tibro.

Han har en lång och mångfacetterad karriär bakom sig med fokus på visan som konstform, från gamla elisabetanska visor till dagens moderna visor. Han tillhör de ledande gitarristerna inom visområdet, men är också känd för sina egna visor och genomarbetade tolkningar av andras visor.

Svenska Vispriset är något utöver ett pris till visartister. Det är en utmärkelse för långvariga insatser på flera olika områden för att främja visans ställning i Sverige och delas ut av landets olika visorganisationer genom dess riksorganisation Visan i Sverige.

Årets pris går till Jan-Olof Andersson och delades ut under allhelgonahelgens årliga stormöte med visaktörer från hela Norden på Särö utanför Göteborg, ett av visans starkaste fästen i Sverige.

Andersson föddes i Skövde 1954 och växte upp i Tidan. Idag är han bosatt i Bromma men har en inspelningsstudio och sitt inspirationshus vid sjön Örlen utanför Tibro.

Han har en lång och mångfacetterad karriär bakom sig med fokus på visan som konstform, från gamla elisabetanska visor till dagens moderna visor. Han tillhör de ledande gitarristerna inom visområdet, men är också känd för sina egna visor och genomarbetade tolkningar av andras visor.

  • Lars Berthilsson