07 nov 2014 09:00

23 jan 2015 15:53

Fullspäckad filmfestival står för dörren

FILM: Stor bredd under 21:a Skövde Filmfestival

Den 21:a filmfestivalen i Skövde bjuder på ett bättre utbud är någonsin tidigare med årets 33 kvalitetsfilmer. Detta enligt Emmelie Alvarsson, ordförande i Föreningen Skövde Filmfestival.

Film är något som generellt berör oss mer när vi ser den på bio tillsammans med andra. Man har närmare till skratt, har lättare för att fälla en tår och är betydligt mer lättskrämd.

Skövdes återkommande filmfestival arrangeras för 21:a året i rad under de kommande dagarna. Mellan 11-20 november visar Föreningen Skövde Filmfestival 33 kvalitetsfilmer på Odeon i Skövde Kulturhus. Emmelie Alvarsson som är ny ordförande i Föreningen Skövde Filmfestival konstaterar i festivalkatalogen att årets festival är den bästa hittills.

– Det tar sin tid att hitta 33 filmer, och många gånger får man leta länge och väl. Tidigare har vi haft svårt att hitta såpass många bra filmer, men i år är det tvärt om då vi har haft för många fantastiska filmer att välja mellan, och det har snarare varit svårt att välja bort filmer, uttrycker sig Emmelie i festivalkatalogen.

Premiärer

Premiärfilmen för årets festival visas på tisdagskvällen. Vilken film som kommer visas är fortfarande hemligt men handlar om ett aktuellt ämne, och har ännu inte haft Sverigepremiär.

Även på onsdagen kommer en exklusiv förhandsvisning i form av ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, som har Sverigepremiär först två dagar senare. Det är den tredje svenska filmen i en trilogi som innefattar de tidigare filmerna ”Sånger från andra våningen” och ”Du levande”. Roy Andersson har skrivit manuset och regisserat filmen där Holger Andersson och Nils Westblom spelar huvudrollerna. Filmen tilldelades priset Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig tidigare i år.

Årets festival kommer att bjuda på en stor bredd, med filmer från flera länder så som Sverige, USA, Frankrike, Italien och Japan. Samtliga filmer kommer att visas på originalspråk med svensk textning.

Film är något som generellt berör oss mer när vi ser den på bio tillsammans med andra. Man har närmare till skratt, har lättare för att fälla en tår och är betydligt mer lättskrämd.

Skövdes återkommande filmfestival arrangeras för 21:a året i rad under de kommande dagarna. Mellan 11-20 november visar Föreningen Skövde Filmfestival 33 kvalitetsfilmer på Odeon i Skövde Kulturhus. Emmelie Alvarsson som är ny ordförande i Föreningen Skövde Filmfestival konstaterar i festivalkatalogen att årets festival är den bästa hittills.

– Det tar sin tid att hitta 33 filmer, och många gånger får man leta länge och väl. Tidigare har vi haft svårt att hitta såpass många bra filmer, men i år är det tvärt om då vi har haft för många fantastiska filmer att välja mellan, och det har snarare varit svårt att välja bort filmer, uttrycker sig Emmelie i festivalkatalogen.

Premiärer

Premiärfilmen för årets festival visas på tisdagskvällen. Vilken film som kommer visas är fortfarande hemligt men handlar om ett aktuellt ämne, och har ännu inte haft Sverigepremiär.

Även på onsdagen kommer en exklusiv förhandsvisning i form av ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, som har Sverigepremiär först två dagar senare. Det är den tredje svenska filmen i en trilogi som innefattar de tidigare filmerna ”Sånger från andra våningen” och ”Du levande”. Roy Andersson har skrivit manuset och regisserat filmen där Holger Andersson och Nils Westblom spelar huvudrollerna. Filmen tilldelades priset Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig tidigare i år.

Årets festival kommer att bjuda på en stor bredd, med filmer från flera länder så som Sverige, USA, Frankrike, Italien och Japan. Samtliga filmer kommer att visas på originalspråk med svensk textning.

  • Erica Augustsson