15 nov 2014 08:00

23 jan 2015 15:53

Jan-Erik Ullström släpper sin fjärde bok

Frid & Fröjdh. Så heter Jan-Erik Ullströms fjärde bok som släpps i dag fredag. Han beskriver den som ett lokalt lustspel med syfte att lyfta landsbygden.
– Men det är inte humor hela tiden. Jag har med vemodet också.

Det var allt annat än frid och fröjd för Jan-Erik Ullström från Skövde i somras. Andra dagen på semestern fick han diskbråck och fick åka ambulans till sjukhuset. På tredje dagen där började han att skriva.

– Jag mådde väldigt dåligt, vilket är ovant för mig för jag är ju obotlig optimist. Då kände jag att om det är någon gång som jag ska skriva något roligt så är det ju när jag mår som sämst. Då gjorde jag det, det funkade för nu är jag ju glad igen.

Lokal bok

Efter 62 dagar var han klar med sin fjärde bok, Frid & Fröjdh som släpps den 14 november. I den lyfter han fram landsbygden, sin hembygd, sin uppväxt och han hyllar 30-, 40- och 50-talisterna.

– Jag har velat att den ska vara så lokal som möjligt.

Det gäller allt från att anlita en lokal fotograf (Tuana Aziz) till att få en lokal kändis (Robert Gustafsson) att läsa boken och tycka till om den. Så boken utspelar sig naturligtvis också i trakten, i Byatorp som i Jan-Eriks fantasi ligger någonstans i närheten av Ulvåker eller Locketorp där han själv växte upp.

Om två bröder

– Boken handlar om Egon och Gunnar som bor på Solbackens gård. De är två bröder som inte tycker om EU. Det har kommit en inspektör till gården och dömt ut deras gårdsbutik, så de måste lägga ner den. För att få in mer sidoinkomster ska de hyra ut torpet på gården. In flyttar Agnes Fröjdh från Stockholm. Då startar ett triangeldrama utan dess like.

Boken utspelar sig sommaren 2014 och på omslaget står det att det är ett lustspel.

– Det är nästan som en fars. Men det är inte humor hela tiden. Ingen av de 15-16 provläsarna som läst hela boken har kunnat hålla sig från att gråta. Då känner jag: Bra, då har jag lyckats med den balansen för jag har med vemodet också.

Inga karikatyrer

Personerna i boken ska inte uppleves som karikatyrer, det har Jan-Erik varit noga med.

– Alla i boken är baserade på någon, det är det som är så underbart, utom prästajävel som är antagonisten.

Boken är skriven på dialekt och i slutet av boken finns en 28 sidor lång ordlista.

– Den är från Snackis i P4 Skaraborg och orden är inskickade av folk från hela Skaraborg.

Frid & Fröjdh ges ut på Idus förlag och är tryckt i tusen exemplar, varav 400 förhandsbokats. I vår kommer Jan-Erik Ullströms femte bok, en barnbok.

Det var allt annat än frid och fröjd för Jan-Erik Ullström från Skövde i somras. Andra dagen på semestern fick han diskbråck och fick åka ambulans till sjukhuset. På tredje dagen där började han att skriva.

– Jag mådde väldigt dåligt, vilket är ovant för mig för jag är ju obotlig optimist. Då kände jag att om det är någon gång som jag ska skriva något roligt så är det ju när jag mår som sämst. Då gjorde jag det, det funkade för nu är jag ju glad igen.

Lokal bok

Efter 62 dagar var han klar med sin fjärde bok, Frid & Fröjdh som släpps den 14 november. I den lyfter han fram landsbygden, sin hembygd, sin uppväxt och han hyllar 30-, 40- och 50-talisterna.

– Jag har velat att den ska vara så lokal som möjligt.

Det gäller allt från att anlita en lokal fotograf (Tuana Aziz) till att få en lokal kändis (Robert Gustafsson) att läsa boken och tycka till om den. Så boken utspelar sig naturligtvis också i trakten, i Byatorp som i Jan-Eriks fantasi ligger någonstans i närheten av Ulvåker eller Locketorp där han själv växte upp.

Om två bröder

– Boken handlar om Egon och Gunnar som bor på Solbackens gård. De är två bröder som inte tycker om EU. Det har kommit en inspektör till gården och dömt ut deras gårdsbutik, så de måste lägga ner den. För att få in mer sidoinkomster ska de hyra ut torpet på gården. In flyttar Agnes Fröjdh från Stockholm. Då startar ett triangeldrama utan dess like.

Boken utspelar sig sommaren 2014 och på omslaget står det att det är ett lustspel.

– Det är nästan som en fars. Men det är inte humor hela tiden. Ingen av de 15-16 provläsarna som läst hela boken har kunnat hålla sig från att gråta. Då känner jag: Bra, då har jag lyckats med den balansen för jag har med vemodet också.

Inga karikatyrer

Personerna i boken ska inte uppleves som karikatyrer, det har Jan-Erik varit noga med.

– Alla i boken är baserade på någon, det är det som är så underbart, utom prästajävel som är antagonisten.

Boken är skriven på dialekt och i slutet av boken finns en 28 sidor lång ordlista.

– Den är från Snackis i P4 Skaraborg och orden är inskickade av folk från hela Skaraborg.

Frid & Fröjdh ges ut på Idus förlag och är tryckt i tusen exemplar, varav 400 förhandsbokats. I vår kommer Jan-Erik Ullströms femte bok, en barnbok.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.