20 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Trendspanaren från Hjo

Estrid Ericson – Orkidé i vinterlandet
Monica Eriksson, Margareta Lindahl Åkerman, Kristina Wängberg-Eriksson
Carlsson bokförlag

Säg Svenskt tenn och Josef Franks design dyker upp i tankarna. Och så givetvis Estrid Ericson. Som 30-åring grundade hon i mitten av 1920-talet företaget som snabbt, och än i dag, blev välrespekterat och världsberömt för sin stil, estetik och design. Tillsammans med Josef Frank skapade hon historia och en stor del av denna finns nu återberättad i Orkidé i vinterlandet. Bokens redaktör Monica Boman skriver att det här är första försöket att teckna en helhetsbild av den Hjofödda Estrid Ericson.

Och försöket är lyckat. Fram träder bilden av en stark och enormt driftig person (inte helt otippat eftersom hon lyckades driva ett framgångsrikt företag i mer än 50 år) som dessutom verkar lyckas med det mesta hon tar sig för. Mycket av hennes och Svenskt tenns design och skapelser må vara tidlösa, men hon själv var före sin tid. I sin inredningskatekes från 1939 kan man bland annat läsa att ”Vi måste sluta att köpa av vana och av lust att ha sådant som andra har”.

Säg Svenskt tenn och Josef Franks design dyker upp i tankarna. Och så givetvis Estrid Ericson. Som 30-åring grundade hon i mitten av 1920-talet företaget som snabbt, och än i dag, blev välrespekterat och världsberömt för sin stil, estetik och design. Tillsammans med Josef Frank skapade hon historia och en stor del av denna finns nu återberättad i Orkidé i vinterlandet. Bokens redaktör Monica Boman skriver att det här är första försöket att teckna en helhetsbild av den Hjofödda Estrid Ericson.

Och försöket är lyckat. Fram träder bilden av en stark och enormt driftig person (inte helt otippat eftersom hon lyckades driva ett framgångsrikt företag i mer än 50 år) som dessutom verkar lyckas med det mesta hon tar sig för. Mycket av hennes och Svenskt tenns design och skapelser må vara tidlösa, men hon själv var före sin tid. I sin inredningskatekes från 1939 kan man bland annat läsa att ”Vi måste sluta att köpa av vana och av lust att ha sådant som andra har”.

  • Carl Johan Hjerpe