28 nov 2014 12:34

23 jan 2015 15:54

Ny bladvändareom skicklig riksmordgrupp

Den stumma flickan
Michael Hjorth
Hans Rosenfeldt
Norstedts

Den fjärde boken om riksmordgruppen och pyskologen Sebastian Bergman följer det tidigare mönstret. Den här gången utplånas en familj med två barn, av en hänsynslös mördare som kallblodigt går in i deras hus och skjuter en efter en, med en hagelbössa.

Riksmordgruppen kallas till värmländska Torsby för att lösa det som den lokala polisen går bet på. Gruppen hittar ett vittne, men den tioåriga flickan Nicole är traumatiserad och har blivit stum. Hon kommunicerar genom att göra teckningar, men jagas av mördaren som vill tysta det enda vittnet till dåden.

Boken skildrar mer än polisarbetet, utan att mördarjakten sätts på undantag. Motsättningar, personliga som yrkesmässiga, inom gruppen och kampen mellan den lokala polisen och gruppen från Stockholm skildras av författarna. Relationsbeskrivningarna, komplicerade sammanhang och relationer bidrar till att göra boken till en bladvändare av rang.

Den fjärde boken om riksmordgruppen och pyskologen Sebastian Bergman följer det tidigare mönstret. Den här gången utplånas en familj med två barn, av en hänsynslös mördare som kallblodigt går in i deras hus och skjuter en efter en, med en hagelbössa.

Riksmordgruppen kallas till värmländska Torsby för att lösa det som den lokala polisen går bet på. Gruppen hittar ett vittne, men den tioåriga flickan Nicole är traumatiserad och har blivit stum. Hon kommunicerar genom att göra teckningar, men jagas av mördaren som vill tysta det enda vittnet till dåden.

Boken skildrar mer än polisarbetet, utan att mördarjakten sätts på undantag. Motsättningar, personliga som yrkesmässiga, inom gruppen och kampen mellan den lokala polisen och gruppen från Stockholm skildras av författarna. Relationsbeskrivningarna, komplicerade sammanhang och relationer bidrar till att göra boken till en bladvändare av rang.

  • Alf Ehn