28 nov 2014 12:35

23 jan 2015 15:54

Spännande och lärorikt om krigets vinnare

Winston Churchill
Bengt Liljegren
Historiska media

Liljegrens andra bok om Churchill behandlar åren 1939-1965 och sträcker sig från andra världskrigets start till den stora statsmannens död. Läsaren får vara med om en fascinerande resa. Det mesta har redan skrivits om engelsmannen men Liljegren bjuder på en spännande, underhållande och lärorik sammanfattning. Han döljer inte de fasor som Churchill var ansvarig för, som terrorbombningarna av Dresden och underlåtelsen att skicka hjälp under svältkatastrofen i Bengalen.

Boken ger även en bra bild över det spel som pågick mellan Churchill, USA:s president Roosevelt och Sovjets ledare Stalin. Vi får följa hur Churchill kämpar på flera fronter, först för att få med USA i kriget, sedan för att undvika att Europa blir kommunistiskt. Han lyckades med en del, men misslyckades med annat.

Churchill sågs som krigets vinnare, men förlorade valet sommaren efter. Han kom tillbaka men förvandlades från en hyllad statsman till en åldrande grinig gubbe som mest sågs som en belastning.

Självklart finns flera av de klassiska citaten med i boken, men även flera av de som Churchills påstås ligga bakom men som andra har yttrat först,

Liljegrens andra bok om Churchill behandlar åren 1939-1965 och sträcker sig från andra världskrigets start till den stora statsmannens död. Läsaren får vara med om en fascinerande resa. Det mesta har redan skrivits om engelsmannen men Liljegren bjuder på en spännande, underhållande och lärorik sammanfattning. Han döljer inte de fasor som Churchill var ansvarig för, som terrorbombningarna av Dresden och underlåtelsen att skicka hjälp under svältkatastrofen i Bengalen.

Boken ger även en bra bild över det spel som pågick mellan Churchill, USA:s president Roosevelt och Sovjets ledare Stalin. Vi får följa hur Churchill kämpar på flera fronter, först för att få med USA i kriget, sedan för att undvika att Europa blir kommunistiskt. Han lyckades med en del, men misslyckades med annat.

Churchill sågs som krigets vinnare, men förlorade valet sommaren efter. Han kom tillbaka men förvandlades från en hyllad statsman till en åldrande grinig gubbe som mest sågs som en belastning.

Självklart finns flera av de klassiska citaten med i boken, men även flera av de som Churchills påstås ligga bakom men som andra har yttrat först,

  • Alf Ehn