11 dec 2014 08:00

23 jan 2015 15:55

Gripande om Darlings flytt

Vi behöver nya namn
NoViolet Bulawayo
Wahlström & Widstrand

Tioåriga Darling bor i en kåkstad. Familjens riktiga hem har förstörts. Någon bra uppväxtmiljö är det inte för Darling och hennes kompisar. Men barn är barn och även om miljön och livet totalt är svårt – bland annat är en av de jämnåriga kamraterna gravid – hittar de ändå ljuspunkter. De rör sig mellan kåkstaden och de rika kvarteren i staden där de mest stjäl frukt. Någon skola finns det inte och Darlings pappa har inte setts till på flera år.

Darling har länge haft en dröm, som till slut blir verklighet. Hon får flytta till sin moster i USA. Men livet där är allt annat än enkelt och de nya erfarenheterna är inte alltid lätta att handskas med.

Vi behöver nya namn är i stora delar tung och gripande, men Darlings utveckling och förmåga att alltid ta sig fram gör det ändå till en ljus läsupplevelse att bära med sig. Och författaren berättar allt med en stort portion humor.

Tioåriga Darling bor i en kåkstad. Familjens riktiga hem har förstörts. Någon bra uppväxtmiljö är det inte för Darling och hennes kompisar. Men barn är barn och även om miljön och livet totalt är svårt – bland annat är en av de jämnåriga kamraterna gravid – hittar de ändå ljuspunkter. De rör sig mellan kåkstaden och de rika kvarteren i staden där de mest stjäl frukt. Någon skola finns det inte och Darlings pappa har inte setts till på flera år.

Darling har länge haft en dröm, som till slut blir verklighet. Hon får flytta till sin moster i USA. Men livet där är allt annat än enkelt och de nya erfarenheterna är inte alltid lätta att handskas med.

Vi behöver nya namn är i stora delar tung och gripande, men Darlings utveckling och förmåga att alltid ta sig fram gör det ändå till en ljus läsupplevelse att bära med sig. Och författaren berättar allt med en stort portion humor.

  • Lena Jonsson