12 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Körigt för Kristin efter Körbergs memoarer

Fem systrar i mellankrigstid skildras av Tibrobördiga illustratören och formgivaren Kristin Lidström. Ett omfattande släktprojekt som är tänkt att mynna ut i en grafisk roman.

För tre år sedan bestämde sig Kristin Lidström för att bli sin egen. Sedan dess har jobben strömmat in, men trots stora framgångar återkommer hon ständigt till sin hembygd. Efter deltagande på konstrundan och visning på Balteryds hembygdsgård är hon nu aktuell med en utställning som till våren skall visas på Västergötlands museum.

– Det utgår från mitt pågående släktprojekt. Vi bygger en utställning med mina bilder och skrifter tillsammans med museiföremål och faktatext som skildrar tvätt, bak och annat kvinnoarbete. Det är framförallt min farmor och hennes fyra systrar som jag har fokuserat på, berättar Kristin.

Egna mål

Projektet är långsiktigt och bedrivs vid sidan av hennes ordinarie jobb, slutmålet är att det ska bli en grafisk roman. Arbetet sker utan tidsram.

– Det är som en process, jag är ingen författare utan bildberättare. Därför är det fler plågoandar än vanligt att tampas med. För fem år sedan valde jag att ta kontakt med barn och barnbarn till min farmor och hennes systrar för att de skulle berätta. Jag har tagit del av fotoalbum och skrivit anteckningar.

– Det finns inga finansiärer, det är min grej från början till slut.

Produktiv

För två år sedan illustrerade hon Tommy Körbergs memoarer. Tiden därefter har varit hektisk, de olika projekten avlöser varandra.

– Just nu formger jag en trädgårdsbok och en kokbok plus att jag sitter med illustrationer till en bilderbok. I framtiden önskar jag arbeta mer med skönlitterära böcker och omslag.

– Mycket handlar om att sätta en egen prägel.

Självständig

Hon jobbar ensam från sin lägenhet i Göteborg, en fri arbetsform som stimulerar kreativiteten och ger frihet.

– Jag jobbar nästan hela tiden. Det är skönt när mörkret faller och alla går hem från jobbet, då vet jag att jag inte blir störd av mejl och telefonsamtal.

– Jag bestämmer mina arbetstider, det är den viktigaste grejen. Huvudsaken är att jag finns tillgänglig. Rent jobbmässigt har jag gott självförtroende.

För tre år sedan bestämde sig Kristin Lidström för att bli sin egen. Sedan dess har jobben strömmat in, men trots stora framgångar återkommer hon ständigt till sin hembygd. Efter deltagande på konstrundan och visning på Balteryds hembygdsgård är hon nu aktuell med en utställning som till våren skall visas på Västergötlands museum.

– Det utgår från mitt pågående släktprojekt. Vi bygger en utställning med mina bilder och skrifter tillsammans med museiföremål och faktatext som skildrar tvätt, bak och annat kvinnoarbete. Det är framförallt min farmor och hennes fyra systrar som jag har fokuserat på, berättar Kristin.

Egna mål

Projektet är långsiktigt och bedrivs vid sidan av hennes ordinarie jobb, slutmålet är att det ska bli en grafisk roman. Arbetet sker utan tidsram.

– Det är som en process, jag är ingen författare utan bildberättare. Därför är det fler plågoandar än vanligt att tampas med. För fem år sedan valde jag att ta kontakt med barn och barnbarn till min farmor och hennes systrar för att de skulle berätta. Jag har tagit del av fotoalbum och skrivit anteckningar.

– Det finns inga finansiärer, det är min grej från början till slut.

Produktiv

För två år sedan illustrerade hon Tommy Körbergs memoarer. Tiden därefter har varit hektisk, de olika projekten avlöser varandra.

– Just nu formger jag en trädgårdsbok och en kokbok plus att jag sitter med illustrationer till en bilderbok. I framtiden önskar jag arbeta mer med skönlitterära böcker och omslag.

– Mycket handlar om att sätta en egen prägel.

Självständig

Hon jobbar ensam från sin lägenhet i Göteborg, en fri arbetsform som stimulerar kreativiteten och ger frihet.

– Jag jobbar nästan hela tiden. Det är skönt när mörkret faller och alla går hem från jobbet, då vet jag att jag inte blir störd av mejl och telefonsamtal.

– Jag bestämmer mina arbetstider, det är den viktigaste grejen. Huvudsaken är att jag finns tillgänglig. Rent jobbmässigt har jag gott självförtroende.

  • Frans Nilsson