12 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Skrämmande skildring av tsunamin

DOKUMENTÄR

9,3 på richterskalan
Andreas Norman
Albert Bonniers förlag

26 december 2014 tog tsunamin i Indiska oceanen tusentals liv. Några dagar senare skickas UD-tjänstemannen Andreas Norman till Thailand för att hjälpa drabbade svenskar.

Nu sammanfattar Norman, som efter jobbet på UD blivit författare, upplevelserna. Han skriver om kaoset, hanteringen av dödsoffren, möten med överlevande, motsättningarna och sammanhållningen hos alla de som försökte hjälpa de som egentligen inte kunde hjälpas. Skildringen är naken och skriven utan försköningar.

Han ger även dåvarande utrikesminister Laila Freivalds (S) samt de delar av UD som var ansvariga för hjälpinsatsen kritik. Han ger dem ansvaret för att insatsen fördröjdes. Norman skriver om ”alla dessa chefer som ville avvakta”.

En gripande och skrämmande skildring av det som hände - och inte hände - för nästan tio år sedan.

26 december 2014 tog tsunamin i Indiska oceanen tusentals liv. Några dagar senare skickas UD-tjänstemannen Andreas Norman till Thailand för att hjälpa drabbade svenskar.

Nu sammanfattar Norman, som efter jobbet på UD blivit författare, upplevelserna. Han skriver om kaoset, hanteringen av dödsoffren, möten med överlevande, motsättningarna och sammanhållningen hos alla de som försökte hjälpa de som egentligen inte kunde hjälpas. Skildringen är naken och skriven utan försköningar.

Han ger även dåvarande utrikesminister Laila Freivalds (S) samt de delar av UD som var ansvariga för hjälpinsatsen kritik. Han ger dem ansvaret för att insatsen fördröjdes. Norman skriver om ”alla dessa chefer som ville avvakta”.

En gripande och skrämmande skildring av det som hände - och inte hände - för nästan tio år sedan.

  • Alf Ehn