30 dec 2014 12:57

23 jan 2015 15:56

Självironiskt av John Cleese

Men hur som helst...
John Cleese
Forum

Under ett par decennier under 1900-talets andra halva var John Cleese, tillsammans med Monty Python-gänget, en av världens främsta komiker.

En tid som, dessvärre för oss yngre läsare, vi inte får veta så mycket om i den här underhållande och välskrivna biografin som i stället tar fasta på brittens liv och karriär fram till den så framgångsrika humorgruppen parades ihop mot slutet av 60-talet.

På ett befriande självdistanserat sätt beskriver Cleese utan försköning sin uppväxt, skolgång och hur han kom i kontakt med teaterlivet. Han berättar också att han främst ser sig som manusförfattare, även om flera av hans gestalter blivit närmast kultförklarade genom åren.

Tyvärr håller han distansen vid flera ämnen, och hans dyra skilsmässa, som den här boken ska betala av, nämns knappt alls.

Men nog är det underhållande läsning, skriven av en av vår tids största komiker.

Under ett par decennier under 1900-talets andra halva var John Cleese, tillsammans med Monty Python-gänget, en av världens främsta komiker.

En tid som, dessvärre för oss yngre läsare, vi inte får veta så mycket om i den här underhållande och välskrivna biografin som i stället tar fasta på brittens liv och karriär fram till den så framgångsrika humorgruppen parades ihop mot slutet av 60-talet.

På ett befriande självdistanserat sätt beskriver Cleese utan försköning sin uppväxt, skolgång och hur han kom i kontakt med teaterlivet. Han berättar också att han främst ser sig som manusförfattare, även om flera av hans gestalter blivit närmast kultförklarade genom åren.

Tyvärr håller han distansen vid flera ämnen, och hans dyra skilsmässa, som den här boken ska betala av, nämns knappt alls.

Men nog är det underhållande läsning, skriven av en av vår tids största komiker.

  • Daniel Olausson