17 feb 2015 16:45

17 feb 2015 16:59

G:son tar strid mot Spotify

Thomas G:son är en av 133 låtskrivare som ställer Spotify mot väggen och menar att det är rimligt att låtskrivarna ska få en större del av streamingtjänstens intäkter.

- Vi är varken de första eller de enda som har lagt fram de här åsikterna. Kanske kan Spotify ta åt sig och göra något åt det nu, men det är som sagt många som redan har försökt att få något att hända.

Tvekade du någonsin på att skriva på?

- Nej, det gjorde jag verkligen inte.

Är Spotify en bra musiktjänst för Sverige?

- Spotify är en jättebra tjänst för användarna. Dock är den sämre för oss som står bakom musiken, då vi inte har någon inblick i hur intäkterna och utbetalningarna ser ut. Det är något som man gärna skulle vilja veta.

Gjorde exempelvis Taylor Swift rätt som lämnade Spotify?

- I just hennes fall så var det uppenbarligen rätt, då skivförsäljningens sedan dess har ökat för hennes del. Men om det skulle ge samma effekt i Sverige är svårt att säga. För Spotifys del så bör de kunna erbjuda alla artister, annars är det ju en dålig tjänst, så det handlar ju om att komma överens.

Här kan du läsa protestbrevet.

Fotnot: På lördag har den framgångsrika Skövekompositören två låtar med i Östersunds delfinal av Melodifestivalen.

- Vi är varken de första eller de enda som har lagt fram de här åsikterna. Kanske kan Spotify ta åt sig och göra något åt det nu, men det är som sagt många som redan har försökt att få något att hända.

Tvekade du någonsin på att skriva på?

- Nej, det gjorde jag verkligen inte.

Är Spotify en bra musiktjänst för Sverige?

- Spotify är en jättebra tjänst för användarna. Dock är den sämre för oss som står bakom musiken, då vi inte har någon inblick i hur intäkterna och utbetalningarna ser ut. Det är något som man gärna skulle vilja veta.

Gjorde exempelvis Taylor Swift rätt som lämnade Spotify?

- I just hennes fall så var det uppenbarligen rätt, då skivförsäljningens sedan dess har ökat för hennes del. Men om det skulle ge samma effekt i Sverige är svårt att säga. För Spotifys del så bör de kunna erbjuda alla artister, annars är det ju en dålig tjänst, så det handlar ju om att komma överens.

Här kan du läsa protestbrevet.

Fotnot: På lördag har den framgångsrika Skövekompositören två låtar med i Östersunds delfinal av Melodifestivalen.

  • Erica Augustsson