07 apr 2015 21:00

07 apr 2015 21:00

Hoppet finns i brutal skildring

SLA HAR LÄST

Förlorade själar

Nadifa Mohamed

Natur och kultur

Kawsar. Dego och Filsan är de tre kvinnor som författaren Nadifa Mohamed skildrar när hon berättar om sitt hemland Somalia. Eller kvinnor förresten, Dego är bara nio år 1987 då landet är på randen till inbördeskrig. Hon är född i ett flyktingläger, saknar föräldrar och står plötsligt ensam. Kawsar sörjer inte bara man och dotter utan också alla de ofödda barnen. Filsan är soldat som så gärna vill tro att hon valt rätt väg och hon kämpar för att försvara landets kommunistiska militärjunta. Vägarna för de tre korsas vid ett firande av militärkuppen.

I Förlorade själar är det det brutala våldet och alla ofattbara hemskheter som drabbar människorna som är det centrala. Den känslan sitter kvar när boken är färdigläst, men Nadifa har också lyckats smyga in en känsla av hopp.

Kawsar. Dego och Filsan är de tre kvinnor som författaren Nadifa Mohamed skildrar när hon berättar om sitt hemland Somalia. Eller kvinnor förresten, Dego är bara nio år 1987 då landet är på randen till inbördeskrig. Hon är född i ett flyktingläger, saknar föräldrar och står plötsligt ensam. Kawsar sörjer inte bara man och dotter utan också alla de ofödda barnen. Filsan är soldat som så gärna vill tro att hon valt rätt väg och hon kämpar för att försvara landets kommunistiska militärjunta. Vägarna för de tre korsas vid ett firande av militärkuppen.

I Förlorade själar är det det brutala våldet och alla ofattbara hemskheter som drabbar människorna som är det centrala. Den känslan sitter kvar när boken är färdigläst, men Nadifa har också lyckats smyga in en känsla av hopp.

  • Lena Jonsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.