08 maj 2015 18:59

08 maj 2015 21:19

Pastoratet - med glimten i ögat

PUNK: Ser fram emot Punkgalan

Livet, samhällskritik, små historier. Det ryms i Pastoratets texter. Ofta med glimten i ögat. Bandet jobbar nu på nytt material och vem vet, kanske är det klart till Punkgalan i höst.

– Punk verkar funka ganska bra häromkring, jag tror det blir en kanonkväll, säger trummisen Henke Bromander.

Pastoratet bildades 2009 och är ett band med medlemmar från Tidaholm och Skövde. Tre av medlemmarna har spelat ihop sedan 1990-talet, från början i bandet Väs.

– Det var ett lite larvigt band, ett gymnasieband. Det var också punk, men med väldigt pubertala texter, när man är 35-40 år känns det så där att gå upp och köra dem, säger trummisen Henke Bromander med ett skratt.

Så det bandet skrotades och med i stort sett samma medlemmar började man om på ny kula. Pastoratet spelar också punk och inspirationen kommer från både amerikanska och svenska band.

– Vi låter kanske lite eget, har vi förstått. Det säger många. Vi har en gitarrist som är en riktig hårdrocksgitarrist. Vi har fått ett litet eget stuk på det hela, det är en blandning från alla håll och kanter.

Texterna är på svenska.

– Det är texter om olika saker som berör oss i livet. Lite samhällskritik, stundtals små historier. Det är glimten i ögat, det är inte klassiska punktexter.

Har ni något mål?

– Vi spelar mest för att det är roligt, det där med mål var mer förr. Då hade man rockstjärnedrömmar, nu får man vara glad om man får ihop det så man kan repa. Det är inte lätt när man har familj, barn och jobb.

Pastoratet har gjort några spelningar, bland annat i Stockholm, Falun och Göteborg, men vill gärna spela mer.

– Det är inte så många spelningar som det var förr, det är lite svårare att få tag på spelningar nu för tiden. Det är fortfarande samma arrangörer som var engagerade på 1990-talet och de är ju lika gamla som vi och har lika lite tid. Det fyller inte på så mycket underifrån med nya och det är lite tråkigt. Framför allt vore det kul med mer publik, det verkar som om många yngre fastnar vid datorn i stället för att gå ut. Det tycker jag lite tråkigt också, men nu ska jag inte låta bitter (skratt), så illa är det ju inte heller, men lite så har det nog blivit.

Pastoratet ska vara med på Punkgalan den 3 oktober på Valhall i Skövde.

– En kanongrej, skitkul och massa bra band. Strebers lyssnade man på när man var yngre, så det är häftigt, det ska bli jättekul. Punk verkar funka ganska bra häromkring, jag tror det blir en kanonkväll.

Pastoratet har släppt två skivor och håller på med nytt material.

Blir det klart lagom till Punkgalan?

– Det kan man ju hoppas, fast det är livsfarligt att säga så får det brukar inte bli så. Men förhoppningsvis.

Men om jag skriver det då?

– Ja, det kan du göra, det tycker jag. Då sparkar vi oss själva i baken lite. Det blir jättebra!, säger Henke och skrattar högt.

Förutom Henke Bromander består Pastoratet av sångaren Goran Dragojevic, gitarristen Mattias Lyckfors, gitarristen Thomas Alloh och basisten Sleif Skandal. Henke spelar även orgel i The Liptones, Sleif är basist i punkbanden Snutjävel och Vänsternäven och Mattias i Pipex.

 

 

Pastoratet bildades 2009 och är ett band med medlemmar från Tidaholm och Skövde. Tre av medlemmarna har spelat ihop sedan 1990-talet, från början i bandet Väs.

– Det var ett lite larvigt band, ett gymnasieband. Det var också punk, men med väldigt pubertala texter, när man är 35-40 år känns det så där att gå upp och köra dem, säger trummisen Henke Bromander med ett skratt.

Så det bandet skrotades och med i stort sett samma medlemmar började man om på ny kula. Pastoratet spelar också punk och inspirationen kommer från både amerikanska och svenska band.

– Vi låter kanske lite eget, har vi förstått. Det säger många. Vi har en gitarrist som är en riktig hårdrocksgitarrist. Vi har fått ett litet eget stuk på det hela, det är en blandning från alla håll och kanter.

Texterna är på svenska.

– Det är texter om olika saker som berör oss i livet. Lite samhällskritik, stundtals små historier. Det är glimten i ögat, det är inte klassiska punktexter.

Har ni något mål?

– Vi spelar mest för att det är roligt, det där med mål var mer förr. Då hade man rockstjärnedrömmar, nu får man vara glad om man får ihop det så man kan repa. Det är inte lätt när man har familj, barn och jobb.

Pastoratet har gjort några spelningar, bland annat i Stockholm, Falun och Göteborg, men vill gärna spela mer.

– Det är inte så många spelningar som det var förr, det är lite svårare att få tag på spelningar nu för tiden. Det är fortfarande samma arrangörer som var engagerade på 1990-talet och de är ju lika gamla som vi och har lika lite tid. Det fyller inte på så mycket underifrån med nya och det är lite tråkigt. Framför allt vore det kul med mer publik, det verkar som om många yngre fastnar vid datorn i stället för att gå ut. Det tycker jag lite tråkigt också, men nu ska jag inte låta bitter (skratt), så illa är det ju inte heller, men lite så har det nog blivit.

Pastoratet ska vara med på Punkgalan den 3 oktober på Valhall i Skövde.

– En kanongrej, skitkul och massa bra band. Strebers lyssnade man på när man var yngre, så det är häftigt, det ska bli jättekul. Punk verkar funka ganska bra häromkring, jag tror det blir en kanonkväll.

Pastoratet har släppt två skivor och håller på med nytt material.

Blir det klart lagom till Punkgalan?

– Det kan man ju hoppas, fast det är livsfarligt att säga så får det brukar inte bli så. Men förhoppningsvis.

Men om jag skriver det då?

– Ja, det kan du göra, det tycker jag. Då sparkar vi oss själva i baken lite. Det blir jättebra!, säger Henke och skrattar högt.

Förutom Henke Bromander består Pastoratet av sångaren Goran Dragojevic, gitarristen Mattias Lyckfors, gitarristen Thomas Alloh och basisten Sleif Skandal. Henke spelar även orgel i The Liptones, Sleif är basist i punkbanden Snutjävel och Vänsternäven och Mattias i Pipex.