14 maj 2015 06:00

14 maj 2015 06:00

Skrämmande skildring

KRIMINALROMAN

Än skyddar natten
Anna Lihammer
Historiska media

En tysk journalist, som visar sig vara i Sverige av ett helt annat skäl, får halsen avskuren. Mordet, som sker i höstnatt 1935 i Södermanland, är upptakten till en skrämmande historia där nazistiska krafter påverkar den svenska polisen.

Kommissarie Carl Hell får ta sig an fallet. Han låter sig inte påverkas av politiska krafter, men jakten på förövaren blir svår. Tyska intressen lägger sig i fallet och får Hells närmaste chefer med sig. Hell och hans kollega, polissyster Maria Gustavsson, kan till slut lösa gåtan men priset är högt och vad är egentligen sanningen.

Anna Lihammers bok är den andra om Carl Hell och Maria Gustavsson. Skildringen är spännande, välskriven och ger ännu en dimension av hur den tyska förföljelsen av judar spreds till Sverige.

En tysk journalist, som visar sig vara i Sverige av ett helt annat skäl, får halsen avskuren. Mordet, som sker i höstnatt 1935 i Södermanland, är upptakten till en skrämmande historia där nazistiska krafter påverkar den svenska polisen.

Kommissarie Carl Hell får ta sig an fallet. Han låter sig inte påverkas av politiska krafter, men jakten på förövaren blir svår. Tyska intressen lägger sig i fallet och får Hells närmaste chefer med sig. Hell och hans kollega, polissyster Maria Gustavsson, kan till slut lösa gåtan men priset är högt och vad är egentligen sanningen.

Anna Lihammers bok är den andra om Carl Hell och Maria Gustavsson. Skildringen är spännande, välskriven och ger ännu en dimension av hur den tyska förföljelsen av judar spreds till Sverige.

  • Alf Ehn