21 jul 2015 09:23

21 jul 2015 10:55

Robert Broberg har avlidit

Den folkkäre artisten och komikern Robert Broberg har avlidit. Det skriver Aftonbladet som pratat med hans dotter. – Familjen var samlad när han gick bort, säger dottern Isabella Robertsdotter.

Robert Broberg föddes 1940 och led under många år av en ovanlig form av parkinson. Han avled natten till tisdagen.

Bland hans kända mest kända visor fanns bland andra ”Uppblåsbara Barbara”, ”Båtlåt” och ”Killa mig på ryggen”.

Återkom ofta till Skövde

Robert Broberg turnerade flitigt runt Sverige och besöken i Skövde och Mariestad är otaliga.

Som 2007 när han gjorde tre föreställningar inför fulla hus på Stadsteatern i Skövde. Då inledde han besöket i Skövde med att spela tennis med tre vänner som reste upp från västkusten.

–Tennis är kul och nyttigt. Jag spelar två gånger i veckan hemma i Stockholm, men det är lika viktigt som mental stimulans. Går det en vecka utan att man har lirat känns det som att man saknar något berättade Broberg för SLA den gången.

Han tog sig alltid tid för intervjuer med lokal media i samband med sina föreställningar. Då hade han återvänt till scenerna efter ett fyra år långt uppehåll.

 –Det är som ett pumpande, man får tillbaka suget efter att stå scen. Efter tag tröttnar jag och då är det dags för återhämtning. Tid att sätta sig ned och reflektera eller skriva nytt. Sedan förra turnén har jag ägnat mycket tid åt mina fem barn och åt relationerna med dem, berrättade Broberg i intervjun. Det är längtan som gör att han återkommer. Längtan till publiken och till rampljuset.

"Det bästa jag vet"

–Att se publiken är en slags lycka som är svår att beskriva. Det handlar om att bli sedd och vara känd. Jag tröttnar på det, men sedan kommer det en period när jag dras tillbaka igen.

 –Att det här är det bästa jag vet och att jag tycker det är så roligt fortfarande. Musiken, ljuset och publiken. När jag varit borta ett tag vill jag alltid dit igen.

 I SLA arkiv finns många artiklar om Brobergs besök i Skövde och den senaste är från 2009 som troligen var hans sista framträdande i Skövde.

–I kväll tänkte jag ta upp panikångest, bottenlös förtvivlan och total ensamhet. Jag tror vi får en trevlig kväll tillsammans, sa han då skrev SLA.

Inspiration

I en intervju med Mariestads-Tidningen 2001 berättade Robert Broberg om varifrån han hämtar sina idéer:

–Jag får inspiration av det livet jag lever och det ena ger det andra. Idéerna kommer ur livets flöde och det jag gör av idéerna påverkar i sin tur flödet, och livet. Jag tror att jag hela tiden har velat förmedla en stark känsla av närvaro, av att vara här och nu. Att inspirera människor att fortsätta med sina liv och att livet är ett spännande äventyr som också kan vara sorgset och jobbigt. Så vad är egentligen farligt med att lämna ut det? Vi människor är faktiskt ganska lika.

Robert Broberg föddes 1940 och led under många år av en ovanlig form av parkinson. Han avled natten till tisdagen.

Bland hans kända mest kända visor fanns bland andra ”Uppblåsbara Barbara”, ”Båtlåt” och ”Killa mig på ryggen”.

Återkom ofta till Skövde

Robert Broberg turnerade flitigt runt Sverige och besöken i Skövde och Mariestad är otaliga.

Som 2007 när han gjorde tre föreställningar inför fulla hus på Stadsteatern i Skövde. Då inledde han besöket i Skövde med att spela tennis med tre vänner som reste upp från västkusten.

–Tennis är kul och nyttigt. Jag spelar två gånger i veckan hemma i Stockholm, men det är lika viktigt som mental stimulans. Går det en vecka utan att man har lirat känns det som att man saknar något berättade Broberg för SLA den gången.

Han tog sig alltid tid för intervjuer med lokal media i samband med sina föreställningar. Då hade han återvänt till scenerna efter ett fyra år långt uppehåll.

 –Det är som ett pumpande, man får tillbaka suget efter att stå scen. Efter tag tröttnar jag och då är det dags för återhämtning. Tid att sätta sig ned och reflektera eller skriva nytt. Sedan förra turnén har jag ägnat mycket tid åt mina fem barn och åt relationerna med dem, berrättade Broberg i intervjun. Det är längtan som gör att han återkommer. Längtan till publiken och till rampljuset.

"Det bästa jag vet"

–Att se publiken är en slags lycka som är svår att beskriva. Det handlar om att bli sedd och vara känd. Jag tröttnar på det, men sedan kommer det en period när jag dras tillbaka igen.

 –Att det här är det bästa jag vet och att jag tycker det är så roligt fortfarande. Musiken, ljuset och publiken. När jag varit borta ett tag vill jag alltid dit igen.

 I SLA arkiv finns många artiklar om Brobergs besök i Skövde och den senaste är från 2009 som troligen var hans sista framträdande i Skövde.

–I kväll tänkte jag ta upp panikångest, bottenlös förtvivlan och total ensamhet. Jag tror vi får en trevlig kväll tillsammans, sa han då skrev SLA.

Inspiration

I en intervju med Mariestads-Tidningen 2001 berättade Robert Broberg om varifrån han hämtar sina idéer:

–Jag får inspiration av det livet jag lever och det ena ger det andra. Idéerna kommer ur livets flöde och det jag gör av idéerna påverkar i sin tur flödet, och livet. Jag tror att jag hela tiden har velat förmedla en stark känsla av närvaro, av att vara här och nu. Att inspirera människor att fortsätta med sina liv och att livet är ett spännande äventyr som också kan vara sorgset och jobbigt. Så vad är egentligen farligt med att lämna ut det? Vi människor är faktiskt ganska lika.