30 aug 2015 14:52

30 aug 2015 15:08

Plec mixar mellan hårdrock och dansband

NÖJE: The panic room i Studio 2

Bakom dörrarna till Studio 2 hos Nordic sound lab i Skara finns Thomas Plec Johansson. Där, i sin studio The panic room, mixar och producerar han allt från tung hårdrock till svängig dansbandsmusik.

På högstadiet spelade Skövdesonen Thomas Johansson gitarr, och fick därigenom smeknamnet ”Plec”. När han började på musikgymnasiet fick han upp ögonen för mixa och producera musik, vilket gjorde att gitarren föll alltmer i skymundan.

I dag har han arbetat som musikproducent i 12 år, och sedan fyra år tillbaka är The panic room, hans renodlade inspelnings- och mixstudio, en del av Nordic sound labs lokaler i Skara.

Självlärd, så när som på några kurser från gymnasietiden, menar han att det är erfarenheten och kreativiteten som är hans viktigaste verktyg.

– Jag läste en bok på gymnasiet som tog upp all teknik som man behöver för det här arbetet. Resten handlar om att lägga ner tid på att jobba med det, säger Thomas, eller Plec som han oftare kallas inom branschen.

Två skilda grammisar

Produktionerna varierar, både när det gäller arbetssätt, men också mellan olika musikgenrer.

– Det rör sig mellan allt från tung hårdrock och metal till svängigt dansband och schlager, säger Plec.

Och variationen mellan genrerna är något som hans två grammisar är ett tydligt bevis på.

– 2011 var jag med när Watain vann en grammis för bästa hårdrock, och det var dessutom av den mest extrema och skitiga sorten man kan tänka sig. I fjol var jag i stället med när Elisa's vann grammisen för bästa dansband.

– Den ovanliga kombinationen tror jag inte att det är så många fler som har, säger Plec.

Rådande schlagerkaos

– Varje stil har sin egen topp under året. Av förståeliga skäl vill alla dansband släppa nya skivor innan sommaren, därefter följer en våg av metal och nu är det en hektisk tid med schlager inför melodifestivalens inlämning om två veckor.

I fjol mixade Plec Magnus Carlssons låt Möt mig i gamla stan, och Neverstores If I was God for one day. I följande Eurovision song contest mixade han Danmarks och Georgiens bidrag.

– I Melodifestivalen har jag alltid varit med på något sätt. Och även i år är det totalt kaos, precis som vanligt alltså, säger Plec som nu inför årets inlämning är involverad i tio projekt på olika sätt.

Spelar för nöjet

När Plec inte producerar och mixar musik för andra, spelar han gärna med sitt eget band; Mean streak, där han har rollen som gitarrist. Hittills har de släppt tre plattor, och planen är att påbörja arbetet med den fjärde under hösten.

– Vi kör två eller tre gig om året, så det är i ganska liten skala. Men vi gör det bara för att det är så sjukt kul, säger han.

På högstadiet spelade Skövdesonen Thomas Johansson gitarr, och fick därigenom smeknamnet ”Plec”. När han började på musikgymnasiet fick han upp ögonen för mixa och producera musik, vilket gjorde att gitarren föll alltmer i skymundan.

I dag har han arbetat som musikproducent i 12 år, och sedan fyra år tillbaka är The panic room, hans renodlade inspelnings- och mixstudio, en del av Nordic sound labs lokaler i Skara.

Självlärd, så när som på några kurser från gymnasietiden, menar han att det är erfarenheten och kreativiteten som är hans viktigaste verktyg.

– Jag läste en bok på gymnasiet som tog upp all teknik som man behöver för det här arbetet. Resten handlar om att lägga ner tid på att jobba med det, säger Thomas, eller Plec som han oftare kallas inom branschen.

Två skilda grammisar

Produktionerna varierar, både när det gäller arbetssätt, men också mellan olika musikgenrer.

– Det rör sig mellan allt från tung hårdrock och metal till svängigt dansband och schlager, säger Plec.

Och variationen mellan genrerna är något som hans två grammisar är ett tydligt bevis på.

– 2011 var jag med när Watain vann en grammis för bästa hårdrock, och det var dessutom av den mest extrema och skitiga sorten man kan tänka sig. I fjol var jag i stället med när Elisa's vann grammisen för bästa dansband.

– Den ovanliga kombinationen tror jag inte att det är så många fler som har, säger Plec.

Rådande schlagerkaos

– Varje stil har sin egen topp under året. Av förståeliga skäl vill alla dansband släppa nya skivor innan sommaren, därefter följer en våg av metal och nu är det en hektisk tid med schlager inför melodifestivalens inlämning om två veckor.

I fjol mixade Plec Magnus Carlssons låt Möt mig i gamla stan, och Neverstores If I was God for one day. I följande Eurovision song contest mixade han Danmarks och Georgiens bidrag.

– I Melodifestivalen har jag alltid varit med på något sätt. Och även i år är det totalt kaos, precis som vanligt alltså, säger Plec som nu inför årets inlämning är involverad i tio projekt på olika sätt.

Spelar för nöjet

När Plec inte producerar och mixar musik för andra, spelar han gärna med sitt eget band; Mean streak, där han har rollen som gitarrist. Hittills har de släppt tre plattor, och planen är att påbörja arbetet med den fjärde under hösten.

– Vi kör två eller tre gig om året, så det är i ganska liten skala. Men vi gör det bara för att det är så sjukt kul, säger han.