07 sep 2015 08:00

07 sep 2015 08:25

"Idol är en udda upplevelse"

Jonas Peker satsar på musiken

Han har klarat två moment i Idols slutaudition. Nu väntar solosång för 17-årige Jonas Peker från Skövde.
– Jag hade verkligen inte tänkt gå på audition, men ibland gör man saker som man inte tänkt, berättar han för SLA.

Det är en mulen lördag i Tibro och regnet hänger i luften. Jonas Peker har åkt från Stockholm bara för att uppträda på Höstfesten.

– Jag började på Musikgymnasiet i Skövde men gick bara två veckor. Jag var med i JA-projektet (en musikduo) och behövde åka till Stockholm mycket, det blev inte hållbart att ta ledigt så mycket från skolan.

Så Jonas Peker flyttade till Stockholm och började på musikgymnasiet Rytmus i stället. Nu går han andra året på inriktningen singersongwriter och trivs bra. Musik är något som alltid funnits i stor dos i hans liv.

– Mina båda storasyskon har alltid spelat och jag började med fiol när jag var fem. Jag spelade bara fiol tills jag var elva, då började jag med gitarr och att sjunga mer och mer. Jag hamnade i popfacket till slut.

Nu är han med i Idol på TV4 efter att ha fått en guldbiljett på uttagningen i Åmål av Anders Bagge och Molly Sandén. I veckan som gick inleddes programmets slutaudition. Första momentet var chorus line, det vill säga att visa juryn vad man går för under 15 sekunder.

– Det var intressant. Hela Idol är en udda upplevelse. Det är inte naturliga situationer man ställs inför och det är det som är meningen också. Det är en otrolig press och det är något man måste klara av, sedan klarar folk det olika mycket.

Jonas klarade sig bra i chorus line och gick vidare till gruppmomentet där han hamnade i en grupp som fick betyget ”Bäst i dag” av Alexander Bard.

– Där hade jag verkligen tur, det var ett dreamteam. Alla i gruppen var otroligt duktiga, vi hade väldigt roligt och samarbetet fungerade väldigt bra.

Den här veckan är det dags för solosång och hur det går där återstår att se.

På frågan om det har hjälpt Jonas i karriären att vara med i Idol så säger han att det finns många olika sätt att se på det.

– På ett sätt betyder det mycket att vara med i Idol. Är man med når man ut till en bred publik. Men det är inte så att det är enda vägen, jag tror många ser det som en genväg, säger Jonas som också ser det lite som en genväg.

Programmen som sänds nu är inspelade i förväg och Jonas beskriver det som tuffa dagar. Kanske visste han det förut, men nu vet han verkligen att sömn är viktigt.

– Sover man en timme om natten i en vecka så är det lite svårare att vara på topp. Man inser hur viktigt det är att kunna slappna av och fokusera. Väldigt mycket hänger på det, hur man presterar.

Men även om det varit jobbigt ibland så har han haft roligt hittills.

– När man lär känna de andra som är med, det är en väldig sammanhållning. Man träffar människor som håller på med exakt samma sak som man själv gör, säger Jonas Peker som jobbar hårt för att lyckas som musiker.

Det är en mulen lördag i Tibro och regnet hänger i luften. Jonas Peker har åkt från Stockholm bara för att uppträda på Höstfesten.

– Jag började på Musikgymnasiet i Skövde men gick bara två veckor. Jag var med i JA-projektet (en musikduo) och behövde åka till Stockholm mycket, det blev inte hållbart att ta ledigt så mycket från skolan.

Så Jonas Peker flyttade till Stockholm och började på musikgymnasiet Rytmus i stället. Nu går han andra året på inriktningen singersongwriter och trivs bra. Musik är något som alltid funnits i stor dos i hans liv.

– Mina båda storasyskon har alltid spelat och jag började med fiol när jag var fem. Jag spelade bara fiol tills jag var elva, då började jag med gitarr och att sjunga mer och mer. Jag hamnade i popfacket till slut.

Nu är han med i Idol på TV4 efter att ha fått en guldbiljett på uttagningen i Åmål av Anders Bagge och Molly Sandén. I veckan som gick inleddes programmets slutaudition. Första momentet var chorus line, det vill säga att visa juryn vad man går för under 15 sekunder.

– Det var intressant. Hela Idol är en udda upplevelse. Det är inte naturliga situationer man ställs inför och det är det som är meningen också. Det är en otrolig press och det är något man måste klara av, sedan klarar folk det olika mycket.

Jonas klarade sig bra i chorus line och gick vidare till gruppmomentet där han hamnade i en grupp som fick betyget ”Bäst i dag” av Alexander Bard.

– Där hade jag verkligen tur, det var ett dreamteam. Alla i gruppen var otroligt duktiga, vi hade väldigt roligt och samarbetet fungerade väldigt bra.

Den här veckan är det dags för solosång och hur det går där återstår att se.

På frågan om det har hjälpt Jonas i karriären att vara med i Idol så säger han att det finns många olika sätt att se på det.

– På ett sätt betyder det mycket att vara med i Idol. Är man med når man ut till en bred publik. Men det är inte så att det är enda vägen, jag tror många ser det som en genväg, säger Jonas som också ser det lite som en genväg.

Programmen som sänds nu är inspelade i förväg och Jonas beskriver det som tuffa dagar. Kanske visste han det förut, men nu vet han verkligen att sömn är viktigt.

– Sover man en timme om natten i en vecka så är det lite svårare att vara på topp. Man inser hur viktigt det är att kunna slappna av och fokusera. Väldigt mycket hänger på det, hur man presterar.

Men även om det varit jobbigt ibland så har han haft roligt hittills.

– När man lär känna de andra som är med, det är en väldig sammanhållning. Man träffar människor som håller på med exakt samma sak som man själv gör, säger Jonas Peker som jobbar hårt för att lyckas som musiker.