18 okt 2015 17:25

18 okt 2015 17:28

Retstickor och samarbete i Hackebackeskogen

Lek och bus, men även seriösa tankar om ett solidariskt samhälle. Under lördagen hade Klas Klättermus premiär på Stadsteatern i ScenProduktions regi.

Klas Klättermus är den glade trubaduren som lever i nuet och räknar med att andra ska betala för honom om det kniper. Hans granne, Mårtens skogsmus är hans raka motsats. Han är i stället mån om att man ska samla nötter och rusta för sämre tider. Tillsammans har de en diskussion om att göra rätt för sig, solidariska och tidlösa tankar för vilket samhälle som helst. Mårten skogsmus är klok och sår ett frö om samarbete.

– Alla borde hjälpas åt. De små kan hjälpa de stora med saker som de inte kan, och tvärtom.

Men de har också andra egenskaper som är varandras motsatser. Klas Klättermus har samtidigt den finurliga egenskapen att inte vara rädd. Därför retas han gärna med Mickel räv som inte framstår som särskilt smart. I en tidig scen blir Klättermusen uppjagad i ett träd och spelar en trudilutt för den vaktande Mickel räv som somnar. Kusten är klar att smita iväg.

I en scen ska Mickel råna det lokala bageriet på nygräddade pepparkakor. Bagarpojken har precis gjort pepparkakor men förväxlar han sakerna i receptvisan som han utgått från. En tesked peppar blir i stället ett kilo.

– Det var det värsta jag hört, säger Jösse Hare om pepparkakorna som är rena nysbomben.

Men nu får Jösse bagare och bagarpojken tillfälle att retas med Mickel med superstarka pepparkakor.

– Köpta kakor smakar sött och stulna kakor smakar beskt.

Uppsättningen har flera andra karaktärer som Stickan igelkott som gärna skulle sätta tänderna i de små mössen i Hackebackeskogen.

– Har någon sett några möss? Jag har inte ätit på flera dagar.

– Du får inte äta möss! ropar ett barn ur premiärpubliken genast.

Den som vill veta hur det går och missade premiären har fortfarande flera tillfällen kvar. Sista föreställningen är den 15 november.

Klas Klättermus är den glade trubaduren som lever i nuet och räknar med att andra ska betala för honom om det kniper. Hans granne, Mårtens skogsmus är hans raka motsats. Han är i stället mån om att man ska samla nötter och rusta för sämre tider. Tillsammans har de en diskussion om att göra rätt för sig, solidariska och tidlösa tankar för vilket samhälle som helst. Mårten skogsmus är klok och sår ett frö om samarbete.

– Alla borde hjälpas åt. De små kan hjälpa de stora med saker som de inte kan, och tvärtom.

Men de har också andra egenskaper som är varandras motsatser. Klas Klättermus har samtidigt den finurliga egenskapen att inte vara rädd. Därför retas han gärna med Mickel räv som inte framstår som särskilt smart. I en tidig scen blir Klättermusen uppjagad i ett träd och spelar en trudilutt för den vaktande Mickel räv som somnar. Kusten är klar att smita iväg.

I en scen ska Mickel råna det lokala bageriet på nygräddade pepparkakor. Bagarpojken har precis gjort pepparkakor men förväxlar han sakerna i receptvisan som han utgått från. En tesked peppar blir i stället ett kilo.

– Det var det värsta jag hört, säger Jösse Hare om pepparkakorna som är rena nysbomben.

Men nu får Jösse bagare och bagarpojken tillfälle att retas med Mickel med superstarka pepparkakor.

– Köpta kakor smakar sött och stulna kakor smakar beskt.

Uppsättningen har flera andra karaktärer som Stickan igelkott som gärna skulle sätta tänderna i de små mössen i Hackebackeskogen.

– Har någon sett några möss? Jag har inte ätit på flera dagar.

– Du får inte äta möss! ropar ett barn ur premiärpubliken genast.

Den som vill veta hur det går och missade premiären har fortfarande flera tillfällen kvar. Sista föreställningen är den 15 november.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.