11 dec 2015 11:00

11 dec 2015 11:00

Hoppas sätta Vara på kartan med ny kultfilm

FALKÖPING: Spelar in med noll kronor i budget

The Blair Witch project satte Burkittsville på kartan. Bissen Winroth från Falköping hoppas att filmen In Between utsätter Vara för en turistström.
– Jag drar lite paralleller till den svenska klassikern Besökarna. Min förhoppning är att lyckas göra en ny kultfilm.

Idén till filmen In between föddes för arton år sedan när Bissen Winroth från Falköping gick från cirkusartist till skådespeleri.

– Vi har ett hus i Vara som är magnifikt. Jag såg framför mig att man i det huset kunde göra en jäkligt läcker svensk skräckfilm i framtiden.

Ungefär i samma veva gick Bissen på Skara skolscen och där lärde han känna Lanna Olsson. Filmens båda huvudroller planerade han för sig själv och henne. Just då var det ingen brådska att spela in. Bissen utbildade sig till brandman och pysslade med film på fritiden.

Manus på en vecka

Men i år blev det plötsligt ont om tid. Bissens morfar dog och nyligen bestämdes det att hans mormor ska flytta från huset i Vara. Det ska säljas.

– Jag fick ta alla idéer jag haft i arton år och på en vecka skrev jag grundmanuset till en långfilm som fick bygga på något helt annat än 30 miljoner i budget. VI har noll kronor i budget.

Bissen ringde Lanna och engagerade även hennes sambo, filmfotografen Pär Eliasson som är från Skaraborg. Bissens gamla cirkuskompis, skaraborgsbördige artisten Magnus Jacobsson, sa ja. Jesper Balfe ställde upp som regissör och det som återstår att knyta till projektet är en exekutiv producent.

– Om man sett The Blair Witch project och Paranormal activity så förstår man filmtänket. Det gör att man i princip kan filma gratis om man bara har utrustning, ett bra manus och det blir magi mellan skådespelarna. Om de bitarna fungerar så får vi ihop en produkt.

Ett relationsdrama

Filmen ska spelas in i februari men någon renodlad skräckfilm är det inte.

– Halva filmen är ett relationsdrama mellan mannen och kvinnan. Det anspelar på dagsaktuella dilemman som handlar om det här med nätet, att man vill ha en viral succé för att bli känd. Det är svårigheterna att växa upp, gå vidare och skaffa sig ett liv i verkligheten. Där ligger själva konflikten mellan honom och henne. Han har gått på niten och vill bli en känd vloggare. Hon vill helst bara att det ska lugna ner sig och att de kan fundera på om de ska bli föräldrar någon gång i livet.

Att man inte riktigt vet vad som är planerat och vad som inte är planerat, det är där skräcken kommer in i bilden.

– Det man vet är att de söker skydd i huset i Vara. De hittas dagen efter avlidna i bilen. Det är öppningen i hela filmen. Det filmmaterial som finns inifrån huset tillsammans med materialet han filmat för sina vloggar klipps ihop till långfilmen. Det handlar om verkliga människor som filmar verkliga händelser som blir övernaturliga. Berättelsen i sig har gjorts i olika tappningar. Det som känns unikt med den här versionen är att vi lägger tonvikt på ett samhällsfenomen. Eftertänksamheten ska finnas med i filmen, man ska både bli skrämd och kanske också reflektera över hur man själv lever sitt liv.

Gräsrotsfinansiering

Materialet till filmen säger Bissen att de kan spela in utan budget. Men till efterproduktionen behövs pengar och där kommer gräsrotsfinansieringen via Kickstarter in.

– Vi har lagt nivån lågt och den är ändå svår att nå, 55 000 kronor. Med den pengen kan vi göra det grundläggande, det viktigaste. Men bidrag behöver inte bara handla om kronor och ören. Vi söker allt från delproducent till någon som är jätteduktig på dataanimering, men som inte fått sin första referens än.

Idén till filmen In between föddes för arton år sedan när Bissen Winroth från Falköping gick från cirkusartist till skådespeleri.

– Vi har ett hus i Vara som är magnifikt. Jag såg framför mig att man i det huset kunde göra en jäkligt läcker svensk skräckfilm i framtiden.

Ungefär i samma veva gick Bissen på Skara skolscen och där lärde han känna Lanna Olsson. Filmens båda huvudroller planerade han för sig själv och henne. Just då var det ingen brådska att spela in. Bissen utbildade sig till brandman och pysslade med film på fritiden.

Manus på en vecka

Men i år blev det plötsligt ont om tid. Bissens morfar dog och nyligen bestämdes det att hans mormor ska flytta från huset i Vara. Det ska säljas.

– Jag fick ta alla idéer jag haft i arton år och på en vecka skrev jag grundmanuset till en långfilm som fick bygga på något helt annat än 30 miljoner i budget. VI har noll kronor i budget.

Bissen ringde Lanna och engagerade även hennes sambo, filmfotografen Pär Eliasson som är från Skaraborg. Bissens gamla cirkuskompis, skaraborgsbördige artisten Magnus Jacobsson, sa ja. Jesper Balfe ställde upp som regissör och det som återstår att knyta till projektet är en exekutiv producent.

– Om man sett The Blair Witch project och Paranormal activity så förstår man filmtänket. Det gör att man i princip kan filma gratis om man bara har utrustning, ett bra manus och det blir magi mellan skådespelarna. Om de bitarna fungerar så får vi ihop en produkt.

Ett relationsdrama

Filmen ska spelas in i februari men någon renodlad skräckfilm är det inte.

– Halva filmen är ett relationsdrama mellan mannen och kvinnan. Det anspelar på dagsaktuella dilemman som handlar om det här med nätet, att man vill ha en viral succé för att bli känd. Det är svårigheterna att växa upp, gå vidare och skaffa sig ett liv i verkligheten. Där ligger själva konflikten mellan honom och henne. Han har gått på niten och vill bli en känd vloggare. Hon vill helst bara att det ska lugna ner sig och att de kan fundera på om de ska bli föräldrar någon gång i livet.

Att man inte riktigt vet vad som är planerat och vad som inte är planerat, det är där skräcken kommer in i bilden.

– Det man vet är att de söker skydd i huset i Vara. De hittas dagen efter avlidna i bilen. Det är öppningen i hela filmen. Det filmmaterial som finns inifrån huset tillsammans med materialet han filmat för sina vloggar klipps ihop till långfilmen. Det handlar om verkliga människor som filmar verkliga händelser som blir övernaturliga. Berättelsen i sig har gjorts i olika tappningar. Det som känns unikt med den här versionen är att vi lägger tonvikt på ett samhällsfenomen. Eftertänksamheten ska finnas med i filmen, man ska både bli skrämd och kanske också reflektera över hur man själv lever sitt liv.

Gräsrotsfinansiering

Materialet till filmen säger Bissen att de kan spela in utan budget. Men till efterproduktionen behövs pengar och där kommer gräsrotsfinansieringen via Kickstarter in.

– Vi har lagt nivån lågt och den är ändå svår att nå, 55 000 kronor. Med den pengen kan vi göra det grundläggande, det viktigaste. Men bidrag behöver inte bara handla om kronor och ören. Vi söker allt från delproducent till någon som är jätteduktig på dataanimering, men som inte fått sin första referens än.