18 jan 2016 13:23

18 jan 2016 13:23

Ny vår för dokumentärfilmen

KULTUR: Gammalt och nytt möts på sde.doc

Filmer om det gamla Skövde och ett nytt sätt att se på film. Dessutom mycket däremellan. Där har ni vårens dokumentärutbud på Odeon.

Har du sett en film om hur det var i Skövde förr i tiden är chansen stor att Leif Crona ligger bakom den. De senaste fem åren har han turnérat runt på fullsatta bygdegårdar och föreningsträffar i trakten med sina små filmer.

Den 21 februari intar han Odeon i kulturhuset med tre dokumentärer. I den första har han porträtterat Bengt Hornebrant, poeten som vid Höjentorp på Billingen hämtar inspiration till sina dikter. Filmen heter Vindmannen.

– Han älskar när det blåser, förklarar Leif.

Vidare visar Crona filmen Flickan från Gjutargärdet, den handlar om Maj-Britt Beentzen som växte upp i de så kallade Pentahusen i Skövde på 1930-talet.

Den tredje kortfilmen heter Från kalk till kolm. Här har Crona grävt i historien om Kalksjön som är belägen på norra Billingen.

– Jag var ute och gick runt sjön och träffade en man med hund. Jag frågade om sjön och han berättade att det var ett gammalt kalkbrott, säger Leif som tände på idén och satte igång med arbetet.

Han har grävt fram bilder från 1935 och har också pratat med folk som var med och levererade kalk till Cementa när det begav sig. Nu har Crona tagit sig an Timboholmskatten och han söker efter bilder på Timboholmsgården.

Möjligen dyker den filmen upp på sde.doc om några år. Kanske till och med i 360-graders fomat? Om det nya sättet att se på film kommer Torbjörn Svensson från Högskolan i Skövde att prata om när sde.doc avslutas den 3 april. Säsongen sparkas dock igång på söndag med filmen om den modiga Malala. Sen visar man även berättelserna om Amy Winehouse, Katarina Taikon och de instängda bröderna i The Wolfpack.

Har du sett en film om hur det var i Skövde förr i tiden är chansen stor att Leif Crona ligger bakom den. De senaste fem åren har han turnérat runt på fullsatta bygdegårdar och föreningsträffar i trakten med sina små filmer.

Den 21 februari intar han Odeon i kulturhuset med tre dokumentärer. I den första har han porträtterat Bengt Hornebrant, poeten som vid Höjentorp på Billingen hämtar inspiration till sina dikter. Filmen heter Vindmannen.

– Han älskar när det blåser, förklarar Leif.

Vidare visar Crona filmen Flickan från Gjutargärdet, den handlar om Maj-Britt Beentzen som växte upp i de så kallade Pentahusen i Skövde på 1930-talet.

Den tredje kortfilmen heter Från kalk till kolm. Här har Crona grävt i historien om Kalksjön som är belägen på norra Billingen.

– Jag var ute och gick runt sjön och träffade en man med hund. Jag frågade om sjön och han berättade att det var ett gammalt kalkbrott, säger Leif som tände på idén och satte igång med arbetet.

Han har grävt fram bilder från 1935 och har också pratat med folk som var med och levererade kalk till Cementa när det begav sig. Nu har Crona tagit sig an Timboholmskatten och han söker efter bilder på Timboholmsgården.

Möjligen dyker den filmen upp på sde.doc om några år. Kanske till och med i 360-graders fomat? Om det nya sättet att se på film kommer Torbjörn Svensson från Högskolan i Skövde att prata om när sde.doc avslutas den 3 april. Säsongen sparkas dock igång på söndag med filmen om den modiga Malala. Sen visar man även berättelserna om Amy Winehouse, Katarina Taikon och de instängda bröderna i The Wolfpack.