02 mar 2016 14:16

02 mar 2016 14:16

Kärlek, dans och rasism

NÖJE: From Sammy with love kommer till Skövde

Sammy Davis Junior var spelevinken i The Rat pack och tvingades stå ut med många skämt om sin hudfärg. I höst tar Karl Dyall och Rennie Mirro sin föreställning om den legendariske showmannen till Skövde.

Sammy Davis Junior behövde inte bara lära sig svåra koreografier under sin karriär. Med en mamma från Puerto Rico och en afroamerikansk pappa tvingades han också lära sig att härda ut i ett segregerat och rasistiskt USA.

Det blev inte enklare när han gifte sig med den svenska skådespelerskan May Britt Wilkens. Blandäktenskap var förbjudet i vissa stater.

– Han var en otrolig entertainer och levde ett fascinerande liv som följt med oss genom våra karriärer, säger Rennie Mirro.

Egen story

From Sammy with love är en riktig långkörare. Showen hade premiär på Stadsteatern i Stockholm redan 2012 och fick fina recensioner. Rennie och Karl Dyall turas om att gestalta steppmannen. De har tillsammans med regissören och manusförfattaren Jonna Nordenskiöld tagit fram storyn. Man fokuserar på 1960-talet och tiden när Sammy var gift med May Britt Wilkens. Det här var också tiden då The Rat pack showade för fulla hus i Las Vegas. Det ingick att Frank Sinatra, Dean Martin och de andra anspelade på Sammys hudfärg.

– Men Sammy visade aldrig något på scen, inga bittra kommentarer, säger Karl Dyall. Men vi gör showen utan att döma någon. Utanförskap kan många människor känna igen sig i.

Sammy Davis Junior var en hårt arbetande showman.

– Om man tycker att man har mycket på sin egen tallrik så kan man tänka på hur Sammy hade det, säger Rennie Mirro. Här i New York kunde han spela in film på dagen, göra föreställning på kvällen för att sedan åka till en nattklubb och uppträda.

Mirro och Dyall drar inte heller fötterna efter sig.

– Nu gör vi en del konserter med storband. Lite Rat pack-varning på det, säger Karl Dyall.

Blir det många dry martinis då?

– Nä, det vågar vi inte, haha.

Den 30 september är det dags för From Sammy with love i Arena Skövde.

Sammy Davis Junior behövde inte bara lära sig svåra koreografier under sin karriär. Med en mamma från Puerto Rico och en afroamerikansk pappa tvingades han också lära sig att härda ut i ett segregerat och rasistiskt USA.

Det blev inte enklare när han gifte sig med den svenska skådespelerskan May Britt Wilkens. Blandäktenskap var förbjudet i vissa stater.

– Han var en otrolig entertainer och levde ett fascinerande liv som följt med oss genom våra karriärer, säger Rennie Mirro.

Egen story

From Sammy with love är en riktig långkörare. Showen hade premiär på Stadsteatern i Stockholm redan 2012 och fick fina recensioner. Rennie och Karl Dyall turas om att gestalta steppmannen. De har tillsammans med regissören och manusförfattaren Jonna Nordenskiöld tagit fram storyn. Man fokuserar på 1960-talet och tiden när Sammy var gift med May Britt Wilkens. Det här var också tiden då The Rat pack showade för fulla hus i Las Vegas. Det ingick att Frank Sinatra, Dean Martin och de andra anspelade på Sammys hudfärg.

– Men Sammy visade aldrig något på scen, inga bittra kommentarer, säger Karl Dyall. Men vi gör showen utan att döma någon. Utanförskap kan många människor känna igen sig i.

Sammy Davis Junior var en hårt arbetande showman.

– Om man tycker att man har mycket på sin egen tallrik så kan man tänka på hur Sammy hade det, säger Rennie Mirro. Här i New York kunde han spela in film på dagen, göra föreställning på kvällen för att sedan åka till en nattklubb och uppträda.

Mirro och Dyall drar inte heller fötterna efter sig.

– Nu gör vi en del konserter med storband. Lite Rat pack-varning på det, säger Karl Dyall.

Blir det många dry martinis då?

– Nä, det vågar vi inte, haha.

Den 30 september är det dags för From Sammy with love i Arena Skövde.