02 maj 2016 16:45

02 maj 2016 16:45

Bokdebuterar på seriefestival i Stockholm

NÖJE

Nicolas Krizan, grafisk formgivare i Skövde, släpper i helgen sin debutbok ”Mallan är med – en otäck historia” (Epix förlag) på Stockholms internationella seriefestival.

Vad handlar boken om?

– Om en liten flicka som hamnar i svårare knipa än hon tänkt sig. Hon vill vara med och leka och gör avkall på sin integritet. Det är läskigt på vägen, men det går bra. Jag tycker inte barnböcker ska sluta i moll.

Vad händer med henne?

– Kompisarna gräver ned henne och går sedan hem och äter middag – och hon kommer inte loss.

Vilken ålder riktar sig boken mot?

– Till dem som kan uppfatta en story men som inte kan läsa själva fullt ut. Tre till sex år kanske. Föräldrarna får själva bedöma vad barnen är mogna för.

Hur är det att bokdebutera?

– Tidigare har jag ”bara” bidragit med ett begränsat antal egna seriesidor i alla möjliga antologier, tidningar och så vidare. Men nu måste jag ta ansvar för alla bilder och grafik. Jag har ingen annan att skylla på. Men hade jag inte fått hedersomnämnanden vid två seriefestivaler – i både Finland och Sverige – hade jag inte hört av mig till något förlag.

Vad handlar boken om?

– Om en liten flicka som hamnar i svårare knipa än hon tänkt sig. Hon vill vara med och leka och gör avkall på sin integritet. Det är läskigt på vägen, men det går bra. Jag tycker inte barnböcker ska sluta i moll.

Vad händer med henne?

– Kompisarna gräver ned henne och går sedan hem och äter middag – och hon kommer inte loss.

Vilken ålder riktar sig boken mot?

– Till dem som kan uppfatta en story men som inte kan läsa själva fullt ut. Tre till sex år kanske. Föräldrarna får själva bedöma vad barnen är mogna för.

Hur är det att bokdebutera?

– Tidigare har jag ”bara” bidragit med ett begränsat antal egna seriesidor i alla möjliga antologier, tidningar och så vidare. Men nu måste jag ta ansvar för alla bilder och grafik. Jag har ingen annan att skylla på. Men hade jag inte fått hedersomnämnanden vid två seriefestivaler – i både Finland och Sverige – hade jag inte hört av mig till något förlag.