04 aug 2016 17:52

05 aug 2016 09:27

Louise sjunger i Dalhalla

SKÖVDE: Louise Bogren kommer att sjunga i operaföreställningen Carmen

För Skövdetjejen Louise Bogren går snart en dröm i uppfyllelse. Hon är en av de 50-tal körsångare som ska medverka i den kända operan Carmen som ska spelas på Dalhalla utanför Rättvik. För operaintresserade Skövdebor kommer dessutom en av föreställningarna att direktsändas på bion i Kulturhuset.
– Jag fick en chock när jag fick reda på att jag kom med i kören, berättar Louise Bogren.

Opera och musikaler är musiken som gäller för Skövdetjejen Louise Bogren. Till vardags arbetar hon som försäljare på företaget InExchange, men på fritiden är det musik och framför allt körsång som gäller, hon sjunger till exempel i S:ta Helena vokalensemble.

– Det började när jag gick på gymnasiet i Tidaholm, jag hade Inger Olsson Moberg som lärare i sång. Hon hade ju sjungit i uppsättningen av Fantomen på operan och på så vis blev jag intresserad av opera och musikal. Jag insåg också att jag kunde sjunga riktigt bra, berättar Louise.

Opera

Därefter studerade hon klassisk sång och musik under tre år på Hjo folkhögskola samt vid musikhögskolan i Arvika.

– Men det är på mitt jobb jag ger 100 procent och fokus så musiken får vara som en hobby, säger hon. Nu ska det bli fantastiskt att få stå på scenen i Dalhalla omgiven av en proffsensemble, det kommer bli en otrolig upplevelse. Man får verkligen ståpäls när den 50 personer starka kören kommer in under den kända arian Habaneran.

Carmen

Den största delen av sin semester kommer Louise Bogren att lägga på arbetet med sin körroll i Carmen. En del tid har gått till att pendla till Uppsala, och nu senast till Stockholm för repetitioner. Nu är hon hemma i Skövde ett par dagar för att samla kraft, och på lördag styr hon bilen till Rättvik för slutrepetitionerna.

– Vilken upplevelse det blir när vi är runt 100 personer på scenen. Men vi ska sjunga på originalspråket och det är franska, det är ganska svårsjunget, jag är mer van att sjunga på italienska, säger Louise Bogren.

Uppsättningen av Carmen vid Dalhalla operan kommer att bli i en modernare variant.

När Georges Bizet skrev operan om gatflickan Carmen var handlingen förlagd till Spanien på 1800-talet. Nu kommer operan att ta klivet in i vår tid, men innehållet om utanförskap är lika aktuellt i dag.

Street-dansare är exempelvis ett nytt grepp i koreografin, samt att kören där Louise Bogren ska sjunga i enbart ska ha blå kläder. Sedan kommer den speciella miljön i den gamla kalkstensgruvan Dalhalla att göra sitt till för upplevelsen.

Bio Odeon

Huvudrollen som Carmen spelas av Anna Larsson och man kommer att ge tre föreställningar i augusti. För dem som inte reser till Rättvik för operaupplevelsen går det bra att sjunka ner i en biofåtölj i Kulturhuset i stället. En föreställning ska direktsändas från Dalhalla, och bio Odeon är en av cirka 30 biografer i landet som ska sända operan live.

Opera och musikaler är musiken som gäller för Skövdetjejen Louise Bogren. Till vardags arbetar hon som försäljare på företaget InExchange, men på fritiden är det musik och framför allt körsång som gäller, hon sjunger till exempel i S:ta Helena vokalensemble.

– Det började när jag gick på gymnasiet i Tidaholm, jag hade Inger Olsson Moberg som lärare i sång. Hon hade ju sjungit i uppsättningen av Fantomen på operan och på så vis blev jag intresserad av opera och musikal. Jag insåg också att jag kunde sjunga riktigt bra, berättar Louise.

Opera

Därefter studerade hon klassisk sång och musik under tre år på Hjo folkhögskola samt vid musikhögskolan i Arvika.

– Men det är på mitt jobb jag ger 100 procent och fokus så musiken får vara som en hobby, säger hon. Nu ska det bli fantastiskt att få stå på scenen i Dalhalla omgiven av en proffsensemble, det kommer bli en otrolig upplevelse. Man får verkligen ståpäls när den 50 personer starka kören kommer in under den kända arian Habaneran.

Carmen

Den största delen av sin semester kommer Louise Bogren att lägga på arbetet med sin körroll i Carmen. En del tid har gått till att pendla till Uppsala, och nu senast till Stockholm för repetitioner. Nu är hon hemma i Skövde ett par dagar för att samla kraft, och på lördag styr hon bilen till Rättvik för slutrepetitionerna.

– Vilken upplevelse det blir när vi är runt 100 personer på scenen. Men vi ska sjunga på originalspråket och det är franska, det är ganska svårsjunget, jag är mer van att sjunga på italienska, säger Louise Bogren.

Uppsättningen av Carmen vid Dalhalla operan kommer att bli i en modernare variant.

När Georges Bizet skrev operan om gatflickan Carmen var handlingen förlagd till Spanien på 1800-talet. Nu kommer operan att ta klivet in i vår tid, men innehållet om utanförskap är lika aktuellt i dag.

Street-dansare är exempelvis ett nytt grepp i koreografin, samt att kören där Louise Bogren ska sjunga i enbart ska ha blå kläder. Sedan kommer den speciella miljön i den gamla kalkstensgruvan Dalhalla att göra sitt till för upplevelsen.

Bio Odeon

Huvudrollen som Carmen spelas av Anna Larsson och man kommer att ge tre föreställningar i augusti. För dem som inte reser till Rättvik för operaupplevelsen går det bra att sjunka ner i en biofåtölj i Kulturhuset i stället. En föreställning ska direktsändas från Dalhalla, och bio Odeon är en av cirka 30 biografer i landet som ska sända operan live.